Les professionals de la dansa reclamen una xarxa de creació, formació i exhibició a les Balears
La nova junta directiva de l'Associació Professionals Dansa Illes Balears cerca enfortir i potenciar nous vincles entre institucions i espais dedicats a aquesta disciplina.
PalmaAmb la voluntat de crear una estructura de circuits i espais de dansa a les Balears i amb la mirada posada en una futura Xarxa Mediterrània per a la Dansa i el Moviment. Així arranca la nova etapa de l’Associació de Professionals de la Dansa de les Illes Balears, encapçalada per una nova junta directiva integrada per ballarines d’una generació més jove que la de les fundadores. “La primera junta tenia Maria Antònia Oliver i Catalina Carrasco al capdavant, les mares i pioneres de la dansa aquí a les Balears”, explica Maya Triay, actual vicepresidenta de l’APDIB, “i continuaran lligades de manera molt estreta a l’associació, però van decidir fer una passa enrere i per això hem entrat nosaltres, un grup de professionals d’entre 20 i 30 anys que cercarem noves maneres d’actuar i connectar-nos”.
Professionals formats a l’exterior
Triay explica que en aquests moments tenen una trentena de sòcies, tot i que moltes no han pogut desenvolupar la seva trajectòria professional a l’Arxipèlag. “Un dels factors determinants és que no hi ha carrera de dansa al conservatori superior. Per tant, molta gent jove que estudia dansa, si vol professionalitzar-se, han de partir a la Península o a altres territoris. Jo mateixa”, afirma Triay, “vaig començar a Alemanya per després anar a Suïssa i a Polònia. Vaig tornar quan va esclatar la pandèmia”. És per això que reclamen que hi hagi una xarxa sostenible de circuits i espais de residència o creació, així com punts de trobada dels professionals, un fet que només és possible "si hi ha vincles entre institucions, teatres i altres espais que ja existeixen avui dia".
Més visibilitat
Si bé admeten que els professionals de la dansa de les Balears tenen un alt nivell i bon reconeixement fora, reconeixen que encara no són prou presents als circuits estatals per una qüestió de visibilitat. “Som la germana petita de les arts escèniques”, explica Triay, “i això sovint vol dir que costa trobar gent que s’impliqui i s’involucri. Els responsables de les institucions es dediquen a la cultura, en general, i allà dins hi ha moltes coses, entre elles les arts escèniques, de les quals nosaltres som només una part”.
Xarxa mediterrània de dansa
És per això que entre els projectes que tenen ara mateix en marxa es troba la Red Mediterránea para la Danza y el Movimiento, un projecte que s’està desenvolupant conjuntament amb altres associacions de professionals de la dansa de Catalunya, València i Andalusia. “La intenció és poder aterrar aquest projecte a les Balears el 2024, tot i que encara s’ha de decidir com serà el format: el plantejament és que serveixi de punt de trobada amb unes jornades que tinguin com a eixos l’exhibició, la creació i la formació”. A més d’aquesta xarxa mediterrània, des de l’APDIB també tenen en marxa la creació d’un grup d’Amics de l’APDIB, on les persones aficionades a la dansa de l’Arxipèlag puguin formar part de la comunitat i rebre descomptes i informació mitjançant una quota simbòlica. “I també hem començat un projecte de formació, amb el teatre Principal de Palma, que ha permès incloure a les escoles una part de coreografia”, explica la vicepresidenta de l’associació, Maya Triay, “tot i que ara mateix forma part del projecte de teatre de les escoles. A la llarga la intenció és que el projecte sigui independent, que sigui només de dansa”.