La projecció de 'Costa Brava, Líbano' obre el VII Festival Internacional de Cinema de Menorca
El Castell de Fornells acull la inauguració amb la presència de l'actor Marc Clotet
MAÓEl Castell de Fornells acollirà aquest dijous la inauguració de la setena edició del Festival Internacional de Cinema de Menorca (FICME), que projectarà fins dilluns que ve un total de cinc llargmetratges i dotze curts. La pel·lícula de Mounia Akl Costa Brava, Líbano donarà el tret de sortida amb la presència de l’actor i jurat del programa de TV3 Eufòria Marc Clotet.
El film d’Akl és el retrat d’una família libanesa que se'n va de Beirut per construir la seva petita utopia particular, lluny de la contaminació i l’estrès de la gran ciutat. D’altra banda, es presentarà el curtmetratge Un parell de cançons després, dels directors Jaume Carrió i l’artista visual Joan Aguiló.
El programador del FICME, Tariq Porter, s'ha mostrat content per les novetats introduïdes aquest any: "Estam molt satisfets per estrenar nous llocs a l'illa que són espectaculars o emblemàtics, i ideals per oferir cinema a la fresca". Un altre aspecte que ha recuperat l'essència és alternar curtmetratges amb pel·lícules: "Sempre ens havia agradat més aquest format, però els darrers anys ens havíem inclinat per curts".
Porter també ha emfatitzat l'aposta del festival pel cinema balear: "Intentam promoure pel·lícules fetes a Menorca i a les Balears, i mantenim les seccions que posa els títols damunt la taula". Per acabar, Tariq Porter ha remarcat els valors sostenibles que desprèn el FICME "són un compromís adquirit des de fa anys i creim que a través del cinema aquesta part de sostenibilitat es pot potenciar positivament, amb seccions que faran reflexionar sobre el Medi Ambient".
La jornada de divendres l’activitat es traslladarà als cinemes Es Moix, de Ciutadella, que acolliran l’estrena mundial de Desletargia, del director menorquí Pep Salvador. L' organització defineix aquesta obra com una simfonia audiovisual de tres moviments que parla de la connexió entre les persones i l’entorn natural, de la possibilitat d’una simbiosi profunda i de fondre’s amb la matèria. A més, a Ciutadella es projectarà la pel·lícula Bon dia, Món, un treball de l’associació Per la Mar Viva.
La taula rodona ‘Cinema per canviar el món’ reunirà dissabte creadors audiovisuals, directors, guionistes i productors, que han realitzat cinema d’intervenció i transformació social, per tractar les desigualtats socials, la urgència mediambiental i la desigualtat de gènere a la pantalla. L’acte es farà a l’Ateneu de Maó i serà obert al públic. Entre els professionals que hi assistiran cal destacar la presidenta de l’Acadèmia del Cinema català i directora Judith Colell, el director i productor de Gaza (Goya 2019 a millor curtmetratge documental) Carles Bover, la realitzadora Maria Ripoll i l’actor Àlex Monner, un dels talents més joves del cinema espanyol.
El FICME 2022 ha volgut obrir el festival a espais significatius de Menorca, com el parc del Freginal de Maó, que dissabte viurà la sessió de curtmetratges Balears en curt, presentada per l’actriu menorquina Ruth Llopis, i Talent Jove, a càrrec de l’actor i director Macià Florit.
Finalment, diumenge serà el torn de Pau Enric Sierra, codirector de Bee or not Be, mentre que dilluns Miquel Àngel Marqués presentarà el seu curt Zama. Per part seva, l’actor Àlex Monner presentarà la pel·lícula de cloenda del festival Mediterráneo. Les actuacions musicals de Kaori Ishihara, Wanderlust i Guillem Soldevila al parc del Freginal, prèvies a dues de les projeccions, completen la proposta del FICME. L’esdeveniment rep el patrocini de la Fundació Foment del Turisme de Menorca i el suport del Consell de Menorca i els ajuntaments de Maó i es Mercadal.