Equipaments culturals
Cultura13/10/2022

Els promotors de l'Hermitage de Barcelona planegen un nou museu immersiu a l'Hospitalet

L'equipament estaria ubicat a la fàbrica Godó i Trias, rehabilitada pels arquitectes RCR

BarcelonaDesprés de fracassar amb el projecte per fer una seu del Museu Hermitage a la Nova Bocana del Port de Barcelona, el fons d’inversió Varia Investment Cultural busca noves oportunitats. Com ha avançat La Vanguardia i ha confirmar l’ARA, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat ha acordat aquest dijous obrir un procés de licitació pública perquè el fons d’inversió vol instal·lar un museu immersiu d’art físic i digital anomenat The Factory Museum a l’antiga fàbrica modernista Godó i Trias, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local i que té una superfície construïda de 7.257 metres quadrats. Segons els impulsors, el museu acolliria “exposicions immersives històriques i contemporànies, a més d’un centre d’investigació i espais destinats a artistes”.

El projecte suposaria una inversió de més de 50 milions d’euros i l’estudi encarregat de rehabilitar la fàbrica seria RCR d’Olot, guanyador del premi Pritzker, el Nobel dels arquitectes, el 2017. Fonts de RCR afirmen que el projecte arquitectònic està en una fase molt inicial i que encara s’han de conceptualitzar els continguts del museu. Tot i això, el nou projecte no ha apaivagat l’ànim dels impulsors i el projecte de l’Hermitage Barcelona continua judicialitzat, tot i que des de l’Ajuntament de Barcelona asseguraven que es podia plantejar de zero un projecte diferent, en un altre lloc, cosa que els inversors van declinar.

Cargando
No hay anuncios

Però ara s'ha girat la truita. Després que els promotors de l’Hermitage Barcelona van desestimar edificis patrimonials com unes antigues naus al Port de Barcelona, la Duana, la Facultat de Nàutica i l’antiga Foneria de Canons –com els va suggerir el tinent d’alcaldia d’Economia, el socialista Jaume Collboni–, van insistir en emplaçar el museu en un edifici nou de l’arquitecte japonès Toyo Ito, també guanyador del Pritzker. Però ara sí que es decanten per un edifici històric. Precisament Collboni va felicitar ahir l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, encapçalat pel PSC, per haver estat triat per Varia Investment. “Si hagués estat per mi, aquesta inversió s’hauria fet a la bocana del port”, deia Collboni.

Mesos abans que arrenqui la campanya per a les eleccions municipals, Collboni també va recordar que el seu partit va lluitar perquè el projecte es quedés a Catalunya i que l’atractiu internacional que atorga The Factory Museum permeti “desplegar tot el potencial barceloní i català”.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, el procés de licitació està obert a altres projectes i la data de resolució del concurs no s’ha fet pública. Abans de The Factory, l’Ajuntament de l’Hospitalet havia negociat amb el govern xinès per instal·lar a la fàbrica Godó i Trias el primer centre de medicina tradicional xinesa d’Europa, però la proposta no va reeixir.

Molts interrogants oberts

El projecte de The Factory Museum arriba a la llum pública amb el mateix obscurantisme que va caracteritzar el projecte de l’Hermitage de Barcelona. L’anunci d’ahir, de fet, sembla un gest per marcar territori. Més enllà de la inversió, els impulsors no responen de moment a cap pregunta sobre els indicadors que permetin entendre la volada del projecte: ni noms dels artistes que els organitzadors es plantegen exposar, ni els pressupostos anuals ni tampoc estimacions de públic. Sí que expliquen que la rehabilitació seria una “actuació de gran importància per a la ciutat i l’àrea metropolitana” perquè implicaria la conservació del patrimoni local i “la possibilitat d’acollir un model de museu innovador i únic pel seu alt potencial per dinamitzar la zona”.

Cargando
No hay anuncios

Els impulsors de The Factory Museum també asseguren que la proposta cultural i educativa seria “un nou eix vertebrador de la ciutat de l’Hospitalet que uniria l’àrea històrica de la ciutat amb la part més moderna”, i recorden que a prop hi ha llocs concorreguts com el recinte de la Gran Via de la Fira de Barcelona, la Ciutat de la Justícia i uns quants centres comercials. L’Ajuntament de l’Hospitalet no amaga l’entusiasme: fonts municipals expliquen que seria “espectacular” si tirés endavant. Troben que el projecte és important per tres motius: “Dinamitza encara més el Districte Cultural de l’Hospitalet. Dona sortida a una fàbrica protegida i que ara no tenia cap projecte per donar-hi un nou ús. I, com que és al costat de la plaça Europa, dinamitzaria el Districte Cultural al voltant de la Fira de Barcelona”.

La presència de l’art digital a The Factory Museum fa pensar en la seva presència cada vegada més important entre els equipaments culturals privats de Barcelona: és el pal de paller d’Ideal Barcelona Centre d’Arts Digitals, al barri del Poblenou, i també del Teatre Principal de Barcelona, que acollirà sis sales per a exposicions i obres de teatre immersives de gran format. L’obertura està prevista el 2024. També es poden trobar NFT i una instal·lació dels japonesos teamLab al Moco Museum, al carrer Montcada de Barcelona.