Ideari tracta el punt de vista maputxe del feminisme
Més conferències, cinema, presentacions de llibres, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat
‘La visió de la dona maputxe sobre el moviment feminista’ / Conferència
Ideari (costa de Can Muntaner, 5. Palma) / Dia 16 a les 20 h
Es presenta el cicle de xerrades sobre la visió de la dona maputxe del moviment feminista, que pretén acostar la realitat dels pobles originaris d'Amèrica als debats contemporanis. El cicle, de dos dies, tindrà la participació de professionals de l'àmbit de l'educació de Wallmapu (territori del sud de Xile i l’Argentina). Els d’aquest dimarts són Alicia Rain, que és treballadora social de la Universidad Católica de la ciutat de Temuco i en l'actualitat fa feina en el seu doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona sobre ‘El retorn de la dona maputxe de les grans ciutats xilenes a les zones rurals’, i Paulo Villablanca, que és treballador social, diplomat en Infància, Dret i Interculturalitat i màster en Intervenció Social i que ha treballat a Fundación Tierra de Esperanza amb gènere, menors i famílies desestructurades i ha estat docent a diverses universitats de la ciutat de Temuco.
‘La educación del siglo XXI… nuevos modelos educativos’ / Conferència
Ateneu de Maó (Sa Rovellada de Dalt, 25) / Dia 16 a les 20 h
Conferència ‘La educación del siglo XXI… nuevos modelos educativos’ a càrrec de Sonsoles Castellano, llicenciada en Geografia i Història. Adreçat al públic interessat en l’educació, tant a professionals com a gent en general.
‘Hope’ / Cinema
CC Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma) / Dia 16 a les 19 h
Dins el Cicle de cinema francès Relats d’Exili, projecció de la pel·lícula ‘Hope’. Aquest film, de Boris Lojkine, tracta el tema de la immigració il·legal d’una manera original i convincent. És el relat del desesperat viatge pel nord d’Àfrica d’una nigeriana i un camerunès que somien arribar a Europa. Les circumstàncies, en un ambient cruel, uneixen els dos protagonistes d’aquesta història d’una manera ràpida, amb un mínim de paraules i un màxim de tensió.
‘Bar Bahar’ / Cinema
Ocimax Multisalas (carrer de Santiago Ramón y Cajal, 15. Maó) / Dia 16 a les 20.30 h
El Cineclub de L’Ateneu de Maó projecta la pel·lícula israeliana ‘Bar Bahar’, de Maysaloun Hamoud. Tres joves viuen entre dos mons. Són palestines i es troben a Tel Aviv cercant l’amor, però aviat s’adonen que no és fàcil.
‘Escuelas libres de violencias machistas’ / Presentació de llibre
Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Dia 16 a les 20 h
Presentació del llibre ‘Escuelas libres de violencias machistas’, de Kika Fumero, Marian Moreno Llaneza i Carmen Ruiz Repullo. Prevenir la violència masclista a les aules és imprescindible per treballar per un món just i igualitari. La igualtat continua essent duta a les aules de manera voluntària per una part del professorat que s’esforça per un canvi amb perspectiva de gènere que ens permeti que en el procés d’ensenyament-aprenentatge tinguin cabuda la visibilització de la labor de les dones, la desmitificació de l’amor romàntic, les relacions en igualtat, el respecte a la diversitat quant a identitats i orientacions sexuals, etc. Per a això, per dur el feminisme i la diversitat a les aules, el professorat pot trobar en aquest llibre l’ajuda necessària.
Escriptura creativa / Taller
Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.
'30 poetas ante el espejo lorquiano' / Exposició
Centre Municipal d’Art (C/ Seminari, 5. Ciutadella)
L’exposició de gravats i poesies de Mariangustias Mellado arriba a Ciutadella un any després que la mostra s’inauguràs al Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Atesa la bona acceptació del públic que va tenir aquesta important mostra, que mescla gravat amb poesia, l’Espai d’Art Xec Coll ha decidit acollir-la a la seva sala del Centre Municipal de Ciutadella. El vessant artístic i gravador de Mariangustias Mellado Suárez va néixer al taller de gravat Xalubínia, quan aquest també es gestava i formava, l’any 1991, a Salobreña (Granada). Des de llavors fins avui, l’artista ha col·laborat activament amb aquesta associació, que va portar, el 2010, el taller fins a Menorca per crear-hi el Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior. Fou en aquest centre, a Menorca, on Mariangustias estampà les 32 planxes realitzades amb la tècnica del sucre sobre planxa de ferro, que formen aquesta exposició.
‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició
Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.
‘Ibicenco II’ / Exposició
Centre Cultural de Jesús (carrer del Faisà, 7) / Fins al 30 de maig
Inauguració de l’exposició col·lectiva ‘Ibicenco II’, a càrrec de la Mondo Galería. Després de l’èxit de la primera edició, arriba aquesta altra amb José Del Río Mons, Miquel Soler-Roig, Nabiha & Thom, Sophie Stinglhamber, Cristina Iturrioz, Juan Barte, Annabelle Widmann, Burkhard Von Harder, Yapci Ramos, Subodh Kerkar, Roberto Gato, Dra. Montse Lázaro, Eduardo Marco, Antonio Briceño, Víctor Pérez, Romy Querol Soler, Markos R Kay i Selim. Comissariada per Diego Alonso.
‘Bennazar Palma’ / Exposició
Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.
‘Els meus amics’ / Exposició
Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.
‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició
Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició
Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.
‘Sin rumbo fijo’ / Exposició
Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.
‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició
Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició
CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició
Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.