Agenda cultural

Les propostes culturals per als pròxims dies

'La claror'.
4 min

‘La claror’

Noctàmbuls Teatre

La claror és una obra escrita per Jaume Miró (Cala Millor, 1977) que fa un recorregut per la vida d’una dona que des de ben petita ha tingut una especial connexió amb els animals i la natura, amb els quals es pot comunicar i li conten històries. La figura de madò Rafela Servera Calona, una de les més importants i darreres contacontes tradicionals de la Mediterrània, és rescatada en aquesta peça. L’escenari s’omple amb la presència de l’actriu Toti Fuster, que es posa en la pell d’aquesta contadora d’històries. L’obra reivindica la figura de madò Calona com a artista i aprofita l’avinentesa per recuperar l’art d’explicar històries en veu alta.

Teatre del Mar (c/ de Llucmajor, 90. Palma). Dissabte,

26 de març, a les 20.30 hores. 14 euros.

TEATRE

‘Peus dalt’

Pau Portabella

Peus dalt és un espectacle de circ contemporani sense text, que combina diferents llenguatges escènics: circ, veu, teatre i moviment, amb un toc d’humor. Marius Dince, Maive Silvestre, Anna Kurikka, Juan Manuel Cisneros, Edu Martínez són els intèrprets que es posen en la pell de cinc individus que s’aventuren a transitar entre l’individu i la col·lectivitat. Una peça que tracta com la confusió de la nostra pròpia identitat es relaciona amb l’alteritat i les personalitats dels que conviuen amb nosaltres. És un exercici visual, però també reflexiu. Pau Portabella n’és el director.

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Dissabte, 26 de març, a les 17 i a les 20 hores. 8 euros.

‘Animal negre tristesa’

Julio Manrique

Julio Manrique dirigeix el text de l’alemanya Anja Hilling Animal negre tristesa, que explica la tragèdia d’un grup d’amics i parelles que s’escapen de la ciutat al bosc, on esclata la tragèdia. La crítica parla d’una peça exhuberant i tensa. És un drama pastoral, un drama sobre el comportament humà i les seves conseqüències. Inclou projeccions de Francesc Isern en un espai escènic buit d’Alejandro Andújar. Més que molts girs de guió, n’hi ha un de fort que fa que l’obra sigui, al final, una cosa molt diferent del que semblava que seria al principi. Celebrada i aplaudida a Catalunya, és un dels grans títols de la temporada del Teatre de Manacor. Els actors que defensen el text són: Joan Amargós, Marcia Cisteró, Mia Esteve, Norbert Martínez, Jordi Oriol, Mima Riera, David Vert, Ernest Villegas.

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, s/n). Dissabte, 26 de març, a les 19 hores. 22 euros.

‘N.E.V.E.R.M.O.R.E.’

Grupo Chévere

La formació gallega Grupo Chévere, amb 30 anys d’experiència, compta amb la col·laboració del Centro Dramático Nacional per desenvolupar el projecte N.E.V.E.R.M.O.R.E. L’espectacle vol comprovar si la immensa marea negra que va provocar l’enfonsament del petrolier liberià Prestige enfront de les costes gallegues al novembre del 2002 va ser una mica més que una catàstrofe ecològica, seguint el sòlid compromís social, polític i cultural que la defineix. L’autor i director d’aquesta dramatúrgia és Xron. Damunt l’escenari es posen fets de novembre del 2002, març del 2020, abril del 2020 i gener del 2021. Què ha passat, realment?

Teatre Principal de Palma (carrer de la Riera, 2). Diumenge, 27 de març, a les 18 hores. Entre 8 i 25 euros.

‘Carrer de sa Comèdia’

La Resistencia

Coincidint amb la celebració del Dia mundial del teatre s’estrena Carrer de sa Comèdia, la nova creació de la companyia emergent La Resistencia. La primera actuació serà al Principal de Maó, espai on està ambientada l’obra. Dirigida per l’argentí Gabriel Rosas, s’inspira en els personatges que han donat vida al Principal. Hi apareixen figures del Segle d’Or espanyol, del teatre isabelí, de la Commedia dell’Arte italiana i de la Comédie Française. És gairebé un viatge en el temps, en un vell corral de comèdies derruït.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Diumenge, 27 de març, a les 19 hores. Entre 12 i 15 euros.

Teatre del Born (plaça del Born, s/n. Ciutadella). Divendres, 1 d’abril, a les 20.30 h. Gratuït.  

‘La darrera opció’

Clara Ingold i Josep Orfila

Clara Ingold i Josep Orfila protagonitzen aquesta coproducció del teatre Principal de Palma amb Rata Cultura Expandida i que va quedar finalista en el VII Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Dos personatges i una caseta al camp: l’acció es desenvolupa a Mallorca, però podria ser qualsevol altre lloc del món. Irene i Juli han decidit deixar enrere la ciutat, les pantalles i la vida com l’havien coneguda fins ara. Dirigida per Joan Fullana i escrita per Ingold, és la història de dos amics que han decidit deixar enrere la vida com l’havien coneguda fins ara. D’aquesta manera, intentaran rompre amb la inèrcia i agafar definitivament les regnes de la seva vida. 

Teatre Principal d’Inca (carrer del Teatre, 0). Diumenge, 27 de març, a les 19 hores. 12 euros. 

 MÚSICA

Orquestra de Cambra

‘Pau i guerra’

En aquest concert del cicle de l’Orquestra de Cambra al teatre Principal d’Inca, el conjunt musical interpretarà el Quartet núm. 8 del compositor rus Dimitri Xostakóvitx. Des de l’organització expliquen el següent: “Així com moltes institucions han desprogramat la música d’autors russos, nosaltres ens reafirmam en la voluntat d’interpretar aquesta peça, composta després de veure la ciutat de Dresden derruïda per la II Guerra Mundial. Aquesta peça és una denúncia de la barbàrie i és per això que interpretar-la ara té més sentit que mai. L’art i la música són les millors armes contra l’horror”. El programa inclou també el Concert per a piano i orquestra núm. 11 en la major K414 de Mozart i la peça L’hivern, de Josep Ros. Mario Marzo serà el pianista solista. Dirigirà el recital Bernat Quetglas.

Teatre Principal d’Inca (c/ del Teatre, 0). Dissabte, 26 de març, a les 20 h. Entrades a 20, 15, 8 i 5 euros. 

stats