Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 clàssics contemporanis
E.L. Doctorow, Luis Goytisolo, Sándor Márai, Anaïs Nin, Eugeni d'Ors
BarcelonaTot el temps del món. E.L. Doctorow. Edicions de 1984
El novaiorquès Edgar Lawrence Doctorow, autor de novel·les com La gran marxa, Ragtime, Homer i Langley i Billy Bathgate, és un dels imprescindibles de la literatura nord-americana contemporània, un clàssic viu amb una de les obres literàries més personals, heterogènies i coherents de la segona meitat del segle XX i principis del XXI. Tot el temps del món és un recull de relats sobre persones que "tenen algun tipus de conflicte amb el món imperant", segons explica el mateix Doctorow. El llibre aplega dotze contes publicats originàriament en diferents revistes. Doctorow en estat pur i en format curt.
Antagonía. Luis Goytisolo. Anagrama
Anagrama celebra el número 500 de la col·lecció Narrativas Hispànicas amb l'edició en un sol volum de la gran novel·la de Luis Goytisolo, que originàriament es va publicar en quatre parts. L'Antagonía unificada permet entendre per què Pere Gimferrer va dir que és "una de les obres més importants de l'actual narrativa en castellà".
Alliberament. Sándor Márai. Empúries /
Escrita en menys de tres mesos durant l'estiu del 1945, i inèdita fins al 2001, Alliberament és el testimoni de la fi del feixisme i l'entrada de les tropes soviètiques a Budapest. Márai (1900-1989) hi explica la història d'una jove que mira de sobreviure en un soterrani mentre als carrers s'hi desencadenen uns combats que decidiran el futur de la ciutat i del país.
Dins d'una campana de vidre. Anaïs Nin. La Breu
Anaïs Nin (1903-1977) va escriure els relats d'aquest llibre entre el París dels anys 30 i Nova York. Són contes fruit de l'experiència vital de l'autora d'Una espia a la casa en què la fantasia, el somni i la realitat amaren una literatura hipnòtica carregada de simbolisme i de sensualitat. Dins una campana de vidre va ser el primer títol de Nin que va rebre l'atenció de la crítica internacional.
Gualba, la de mil veus. Eugeni d'Ors. Quaderns Crema
Quaderns Crema continua editant l'obra completa d'Eugeni d'Ors (1881-1954). Ara és el torn del novè volum, Gualba, la de mil veus, la novel·la incestuosa escrita durant la Primera Guerra Mundial, quan es va produir "la violenta irrupció de la Història en la Cultura". Xavier Pla anota i contextualitza l'obra de l'home d'ordre que advertia del fracàs de la cultura catalana per accedir a la modernitat.