"Prova d'observar les cases dels teus amics"

Els arquitectes Anna Prats i Joan Valls ens donen tres consells sobre com fer una reforma

Qui no somia amb reformar casa seva amb un xec en blanc? Per què els reportatges sobre rehabilitacions de cases i pisos del suplement de l’Ara Diumenge són dels que més furor causen a la web d’aquest diari? Les dues preguntes poden semblar frívoles, però en el fons no ho són gens. Abordar-les obre la porta a mirar amb uns altres ulls la nostra casa (fins i tot, a fer-hi canvis!). Per reflexionar sobre aquesta febre que ens fa tafanejar projectes arquitectònics com si s'hagués d'acabar el món, ens hem endinsat en un carreró fosc per fer una entrevista a una parella que es dedica a això de transformar els espais que habitem: els arquitectes Anna Prats i Joan Valls.  

Les preguntes s’acumulen al davant d’aquest estudi de l’Eixample barceloní, que té una gran portassa de vidre per deixar entrar la llum del final del carreró: ens agraden tant aquests articles perquè volem vides que no podem tenir? O sí que les podem tenir? Quants diners calen per començar projectes com els seus? Hi ha trucs? Són preguntes massa directes per a professionals que triguen anys a materialitzar les seves obres. Comencem suau: tots dos són nascuts als 80, i això significa que, durant la carrera, van col·laborar com a estudiants amb grans despatxos de construcció d’obra pública. Però llavors va venir la patacada. 

Cargando
No hay anuncios

Després d’anys d’encàrrecs a cabassos va venir el gairebé no-res: la crisi del 2008 va ser un cop duríssim per al sector. “Si el segle XX va ser el de la construcció, el XXI és el de la reforma, i ja ens agrada. A banda de ser una de les poques opcions que moltes persones tenen en un context de preus desbocats, reformar és una gran oportunitat: significa sumar-se a la història d’un espai, intervenir en una vida que ja existia i ara es transforma. A més, moltíssims edificis de casa nostra tenen un gran marge de millora a tots els nivells: el repte és saber reformular el que van construir les generacions precedents”, expliquen des de la mateixa taula on treballen ells i el seu equip. 

Un cop d’ull ràpid als seus projectes dona algunes idees de com transformen els espais. L’any 2021 van dotar de llum i sensació d’espai una casa de només 3,10 metres d’amplada i ara treballen en un CAP que s’allunya de la blancor de laboratori que regna a la majoria d’espais de salut. “Busquem la llum, que els espais siguin amables i confortables, que els puguis viure d’una manera tranquil·la; sigui un CAP o casa teva”, explica Valls, mentre Prats atén una trucada. És juliol, treuen fum per les orelles, s’han de tancar feines abans de les vacances. 

Cargando
No hay anuncios

Però com podem crear aquests espais (i, sobretot, quant costa)?

Tres consells

Anna Prats i Joan Valls tenen tres consells per transformar casa nostra. El primer: “Intenta fugir de la tirania de la imatge”. És a dir, evita començar a pensar en una reforma endinsant-te a Pinterest o Instagram. “Oi que els cossos que veus a les xarxes no són els de la realitat? Doncs igual amb les cases”, afirmen. Pinterest i Instagram no són el dimoni, però aquests arquitectes ens conviden a inspirar-nos i entrenar la nostra percepció d’altres maneres més útils. Per exemple: "Prova d'observar les cases dels teus amics quan hi vagis a sopar". O mira els edificis dels carrers per on passeges, o visita espais interessants arquitectònicament quan viatgis. Així agafaràs moltes idees, i el més important: seran realistes. 

Cargando
No hay anuncios

El segon consell: “Dona valor als espais intermedis”. És a dir, dedica temps a pensar en aquells elements de casa teva que et connecten amb l’exterior. Persianes, cortines, tendals, terrasses, cobertes, porxos, patis, safarejos… “Els hem de reivindicar, són la resposta arquitectònica al nostre clima, ja que ens permeten fer entrar el sol a l’hivern per escalfar l’interior i, a l’estiu, ens proporcionen una segona façana que farà que casa nostra sigui més fresca. No té sentit que visquem en pisos hermètics i climatitzats en un context d’emergència climàtica”. 

I encara un tercer consell per transformar casa teva: “Recupera el vincle físic amb l'espai”. Obre els porticons al matí, les finestres a la tarda perquè corri l’aire, posa les cortines a l’estiu, ventila sovint perquè no hi hagi humitats, passa’t un cap de setmana pintant les finestres de fusta… “A les nostres àvies no els ho havies d’explicar, tot això!”, exclamen. I ara ens n’estem oblidant. “Si ho confiem tot a la tecnologia, perdem molt coneixement: gestos, moments, maneres d’interactuar amb casa nostra”. 

Cargando
No hay anuncios

El pressupost

Només falta una pregunta a la llibreta per respondre: la quantitat que hem de tenir estalviada per afrontar una reforma amb ells. I, cap al final de l’entrevista, cau: “Quants diners calen?” “No és a base de diners que tens bona arquitectura”. Una xifra?, insisteixo. “Estalvia el que puguis i ves a un despatx d’arquitectura a assessorar-te. Si una cosa té la nostra professió és la capacitat de transformació de l’espai sense acabats o materials de cost elevat”.

Cargando
No hay anuncios