Troben una punta de fletxa prehistòrica d'un material extraterrestre
L'objecte, de fa uns 3.000 anys, s'hauria fabricat a partir d'un fragment del meteorit de Kaalijarv
BarcelonaEls objectes fabricats a partir de meteorits abans de l'Edat de Ferro, que comença al segle VII abans de Crist, són extremadament rars i només se n'han comptabilitzat una cinquantena. Ara ja n'hi ha un més gràcies als investigadors del Museu d'Història Natural de Berna, que han arribat a la conclusió que una punta de fletxa descoberta a la vora d'un llac suís està feta de material de ferro extraterrestre. L'objecte va ser fabricat fa uns 3.000 anys, durant l'Edat de Bronze, fa 39 mil·límetres de longitud i pesa 2,9 grams.
La punta va ser descoberta a Möringen el segle XIX, al nord-oest de Suïssa, però es desconeixia la naturalesa del metall amb què estava fabricada. A pocs quilòmetres de la zona, fa 170.000 anys va impactar un meteorit molt conegut a Suïssa perquè va deixar més de 2.000 fragments rocosos, però els científics han descartat que sigui l'origen del material de l'arma.
La hipòtesi més probable, apunten els experts, és que provingui del meteorit de Kaalijarv, que va caure a la Terra fa només 3.500 anys al territori de l'actual Estònia i va deixar diversos cràters de fins a 100 metres de diàmetre. Com va arribar la punta de fletxa a Suïssa? Els investigadors creuen que podria haver sigut gràcies a les rutes de comerç d'objectes de metall que travessaven el centre d'Europa, ja que el ferro era aleshores un material rar i preuat. La punta de fletxa s'exposarà al Museu de Berna a partir del febrer del 2024.