Cultura08/06/2022

Quines epidèmies van sacsejar Mallorca al s. XIX?

El Museu Krekovic inaugura una mostra feta a partir de documents de l'Arxiu General del Consell de Mallorca per celebrar el Dia internacional dels Arxius

PalmaL'actualitat i el s. XIX s'emmirallen en la nova exposició del Museu Krekovic: Les epidèmies del segle XIX al fons de l’Arxiu General del Consell de Mallorca. La mostra, que s'emmarca en la celebració del Dia internacional dels Arxius -que se celebra el dia 9 de juny- inclou documents que tresoreja l'Arxiu General del Consell de Mallorca que parlen de les diferents epidèmies que van colpejar l'illa durant el s. XIX; com ara la pesta de 1820, la febre groga de 1821 i 1870 i la còlera de 1865. Es podrà veure fins al 2 de setembre.

Els ecos de la història

El documents que s'hi exposen pertanyen, sobretot, a la sèrie d'expedients d'epidèmies i malalties infectocontagioses del fons de la Diputació Provincial de Balears. Se centren especialment en escrits que fan referència a les crisis que es van viure a l'illa durant la pesta, la febre groga i el còlera. A banda d'això, però, hi ha dos blocs més que completen la mostra, dedicats a les mesures preventives que es van prendre per l'amenaça constant d'epidèmies, com ara la vacunació contra la verola (pigota) i les infraestructures d'aïllament.

Cargando
No hay anuncios

El vaccí contra la pigota, el primer de la humanitat, va arribar a Mallorca a principi del s. XIX. De fet, segons expliquen des de l'Arxiu, es conserva una comunicació de l'arribada de la vacuna a l'illa d'una vacuna vinguda des de Londres l'any 1855. També hi ha documents que revelen la remissió de vacunes a diferents municipis.

Sobre les infraestructures d'aïllament, a l'exposició hi ha un apartat amb arxius que parlen dels cordons sanitaris que es van imposar en diferents moment del s. XIX per impedir i controlar l'entrada de persones i béns a Mallorca, tot per evitar que hi entràs una malaltia epidèmica.

Cargando
No hay anuncios

Acostar l'Arxiu al públic general

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha presentat l’exposició, i ha valorat que aquests documents de l'arxiu, que són "tresors", estiguin a l'abast del públic general. Així mateix, ha destacat un altre element de la mostra: "A la sala també s’hi projecta un vídeo amb imatges del confinament, una iniciativa de l’Arxiu del So i la Imatge que ha permès recollir vídeos de com es va viure l’inici de la pandèmia del coronavirus a Mallorca".

Cargando
No hay anuncios

A la presentació també hi han assistit la responsable de l’Arxiu General del Consell de Mallorca, Maria José Moyà, i la cap d’unitat de difusió de l’Arxiu General del Consell de Mallorca, Maria del Mar Gaita, que han coincidit en destacar la importància de difondre el fons de l’Arxiu amb iniciatives com l’exposició que avui s’ha presentant i també a través de les xarxes socials per fer-ho més accessible a tothom.

Cargando
No hay anuncios

Busquets ha incidit en la importància de la "nova etapa oberta a l’Arxiu", un espai que és "una eina fonamental per a la investigació, la difusió i el coneixement per a la ciutadania en general". Aquesta exposició és una manera de "recordar a la ciutadania l’existència dels arxius".

Cargando
No hay anuncios