Música

Ràdio Pati: concerts per acompanyar la radioteràpia contra la metàstasi

Anna Bacardit i Elies Delgado impulsen un cicle d'actuacions en un pati de l'Eixample per ajudar a la recerca sobre el càncer

4 min
Carlota Flâneur en el primer concert del cicle Ràdio Pati, a l'Eixample de Barcelona.

Barcelona"No soc només una persona amb càncer", diu Anna Bacardit (Barcelona, 1993). Treballa al departament de videoclips de la productora Canada i ha impulsat un cicle de concerts de petit format al pati de casa seva per recaptar fons per al Repte Metàstasi de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. Són les "vetllades musicals" Ràdio Pati, que van començar el 26 d'agost i acabaran el 16 de setembre i que coincideixen amb el període durant el qual l'Anna ha de fer sessions de radioteràpia. El pati d'aquesta casa de l'Eixample barceloní ha acollit concerts d'artistes com Júlia Colom, Carlota Flâneur, Naaz, Le Nais i Galgo Lento, entre d'altres. El 12 de setembre hi actuaran Socunbohemio i Rémi Fa, i el 16 Mar Pujol i el grup Mujeres. "Em fa molta una il·lusió que hi toquin Mujeres, perquè és un grup mític de Barcelona i perquè segurament és el que més vegades he vist en directe. Sempre n'he sigut molt fan!", exclama l'Anna sense reprimir l'entusiasme.

"Em van diagnosticar càncer de mama amb metàstasi a fetge i ossos l'estiu de fa dos anys. Des de llavors he seguit el tractament a l'Hospital Vall d'Hebron i més o menys he pogut fer vida normal, dins de tots els canvis que he hagut d'entomar. El maig d'aquest any els metges em van dir que les metàstasis s'havien reduït i que em podien extirpar el tumor principal. L'operació va ser al juny, i ara ja porto deu sessions de radioteràpia. De moment, continuo bé. Se m'està posant la pell del pit i de l'aixella una mica vermella, però estic bé. Sí que em noto cansada, però és més per la feinada amb Ràdio Pati que per la radioteràpia", explica.

Anna Bacardit i Elies Delgado en un dels concerts del cicle Ràdio Pati.

Els metges li van dir que després de l'operació havia d'estar a casa un parell de mesos. Va ser aleshores quan un amic de l'Anna, l'Elies Delgado, que treballa a l'empresa de dades i innovació musical BMAT, va formular la pregunta: "Què podem fer perquè casa teva sigui el lloc més guai de Barcelona aquest estiu". I el mateix Elies va suggerir "organitzar uns concerts al menjador del pis". "Al principi no li vaig fer cas, perquè encara m'havien d'operar i estava atabalada. Però un cop operada, vaig dir que sí, tot i que no seria al meu pis sinó al pati de casa dels meus pares, que és on estava recuperant-me", recorda. Dit i fet, han organitzat vuit vetllades musicals amb dos concerts cada vespre, de set a nou, sempre avisant els veïns. Per a l'Anna és complicat destacar un concert per sobre d'altres, sobretot per "la generositat i la bona predisposició de tots els artistes". Tanmateix, no oblidarà mai "l'impacte de tenir la Júlia Colom cantant a casa": "És una cantant increïble i el seu disc és un dels meus preferits del 2023".

Tots dos van tenir clar que Ràdio Pati no seria una iniciativa desvinculada de la recerca sobre el càncer, i concretament sobre la metàstasi. "Vam contactar amb l'IRB Barcelona, que té el programa Repte Metàstasi, i vam decidir que les entrades als concerts fossin donatius", diu l'Anna. Però no cal assistir-hi per col·laborar en una campanya que estarà oberta fins al 30 de setembre. Abans de començar el cicle ja s'havien recollit 5.000 euros, i ara han ampliat l'objectiu a 10.000. A més a més, cada concert va precedit del testimoni d'altres dones amb càncer de mama metastàtic que l'Anna ha conegut en aquests dos anys.

Tot plegat és per contribuir a conscienciar sobre l'impacte de la metàstasi, que, malgrat els avenços en recerca oncològica dels darrers anys, continua sent la responsable del 90% de les morts per càncer i queda "molt de camí per diagnosticar-la, prevenir-la i curar-la", tal com explica Oriol Alsina, cap de Recaptació de Fons, Comunicació i Màrqueting de l'IRB Barcelona.

L'impacte del terme 'metàstasi'

"Quan em van diagnosticar, primer em van comunicar que tenia càncer de mama, i al cap de deu dies, després de més proves, em van dir que tenia metàstasi al fetge i als ossos –recorda l'Anna–. En aquells deu dies pensava: sisplau, sisplau, que no sigui metàstasi, perquè si en tinc moriré. I quan m'ho van dir va ser: entesos, no arribaré als 30 anys. Aleshores estava a punt de fer-ne 29". Tanmateix, al cap d'uns mesos va assumir una altra possibilitat. "La recerca mèdica ha avançat moltíssim, i t'adones que la metàstasi et permet viure amb normalitat, entre cometes. Si no et fan quimioteràpia, l'aspecte físic no canvia. Ningú s'imagina que tinc càncer si no els hi dic. Hi ha tractaments que et mantenen la qualitat de vida, una expressió que et diuen els metges i que he incorporat a la meva vida. N'hi ha que funcionen i d'altres que no. Per això l'objectiu que tenen quan investiguen és trobar la manera de cronificar la metàstasi i que el cos aprengui a viure amb això a dintre, i que tenir metàstasi no signifiqui que m'hagi de morir", explica l'Anna, que espera poder reincorporar-se a la feina "a principis o finals d'octubre".

stats