Rafael Casanova passejarà pels centres cívics de Barcelona
L'actor Xavier Boada interpreta el conseller en cap en un espectacle itinerant sobre el setge del 1714
BarcelonaL'actor Xavier Boada interpretarà el conseller en cap de Barcelona durant el setge borbònic de la ciutat el 1714, Rafael Casanova, a 'Casanova en directe'. L'espectacle dirigit per Oriol Broggi, és una mena de roda de premsa en què informa els ciutadans sobre la situació de la ciutat fa 300 anys.
En roda de premsa aquest dimarts, el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Ciurana ha explicat que amb l'espectacle es vol acostar la figura de Rafael Casanova a Barcelona, amb la finalitat d'aprofundir en el coneixement del personatge i en la història de la ciutat. La representació, del grup La Perla 29, s'emmarca en les activitats del Tricentenari, i s'oferirà gratuïtament des del 4 fins al 29 de novembre en els centres cívics dels deu districtes de la ciutat.
L'acte començarà com si fos un col·loqui d'experts actuals. Des sobte, hi apareixeran Casanova –Xavier Boada– i el seu ajudant –Òscar Intente– embolicats en fum, com si haguessin fet un salt temporal, i explicaran amb humor i alhora rigor històric la situació a la Barcelona del 4 de setembre del 1714. Els intèrprets, amb el so de projectils de fons, respondran a les preguntes dels assistents, a manera de roda de premsa moderada per Xavier Ricard, i alguns actors de La Perla 29 –Alfons Nieto i Anna Castells– s'infiltraran entre el públic per fer preguntes i dinamitzar l'espectacle. Tot i ser una obra dinàmica, hi ha un text base escrit per Marc Artigau, sobre el qual girarà el diàleg durant l'hora que dura la representació.
Un rics ben assumit
El comissari de les celebracions del Tricentenari, Toni Soler, ha remarcat aquest dimarts que 'Casanova en directe' és una de les apostes amb més risc dels actes previstos, perquè requereix la participació del públic i, per tant, és imprevisible. Ha comentat que la idea de l'espectacle va néixer de la voluntat de divulgar la història del setge, i van pensar que si algú que ho hagués viscut en primera persona pogués explicar-ho als espectadors el missatge guanyaria força.
Soler va contactar llavors amb La Perla 29, per preparar un espectacle que també vol "dessacralitzar la història i posar a prova el sentit de l'humor" i fer dialogar el passat amb el present. Broggi ha matisat que amb l'espectacle es pretén crear una "espiral de voler saber més" en el públic, i que després de veure'l es desperti la seva curiositat.