El compositor Rafael Subirachs adapta 'Nabí' de Josep Carner a l'òpera
L'obra, que busca finançament per micromecenatge, s'estrenaria aquest estiu al Festival de Porta Ferrada
BarcelonaEl músic, cantautor i compositor Rafael Subirachs ha realitzat una adaptació operística de 'Nabí', l'obra mestra en poesia de Josep Carner basada en el llibre bíblic de Jonàs, el profeta que va sortir de la boca del gran peix. Rafael Subirachs ha creat la dramatització i les músiques d'una òpera tràgica i còmica que posa de manifest les desobediències de Jonàs i, a través de les quals, poeta i compositor hi reflexionen i les transporten al nivell de l'imaginari i del llenguatge popular actual. Cada acte presenta un perfil geogràfic concret, uns espais naturals i unes localitzacions distintes que van des del món rural, el marítim, la metròpoli i el desert o la terra de secà.
Subirachs ha engegat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami per poder estrenar l'òpera al Festival de Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols aquest estiu. El nombre de mecenes que es requereix és elevat, ja que s'haurien de reunir 33.000 euros durant els 40 dies que dura la campanya a Verkami. Tot i així, Subirachs assumeix el repte de presentar al festival el segon acte de 'Nabí', anomenat 'En el mar', que està format per tres cants ('La tempesta', 'La balena' i 'La platja') i que dura 45 minuts.
Les composicions de Subirachs sempre han estat vinculades amb la poesia més significativa del segle XX a Catalunya: Joan Salvat-Papasseit, Miquel Martí i Pol, Gabriel Ferrater, Carles Riba o Josep Carner. És per aquest motiu que ara ha escrit aquesta òpera en quatre actes, d’unes cinc hores de durada, a partir del poema 'Nabí', escrit pel màxim exponent de la poesia Noucentista l’any 1941. "És un repte no menor el fet d'intentar superar el classisme de l'òpera", destaca Subirachs. "L’òpera és de tots, tots hi som representats i tots la compartim. I no únicament és per a unes classes privilegiades determinades, com ha tendit fins ara, llevat d’unes honroses excepcions", afegeix.