Sant Jordi

"La Rambla de Palma avui pareix la de Barcelona"

Milers de persones visiten el 'passeig de les flors', on llibreters han muntat paradeta a causa de les obres de la plaça d'Espanya

La Rambla de Palma era un torrent de persones diumenge a migdia.
23/04/2023
3 min

Palma"Mai havia vist la Rambla tan plena de gent. La veritat és que, amb la gentada que avui hi ha per aquí, no importa anar a Barcelona a veure Sant Jordi", comentava una dona a una altra aquest diumenge migdia en veure la imatge insòlita de floristes compartint espai amb llibreters. El motiu és que les paradetes que habitualment es muntaven a la plaça d'Espanya s'han traslladat al 'passeig de les flors' a causa de les obres de remodelació. La conseqüència ha estat que la Rambla ha competit amb la plaça Major, pel que fa a l'afluència de persones. Aquest gran nombre de persones ha fet que a molts els recordàs la imatge de les Rambles de Barcelona, eix central dels llibreters durant aquesta jornada.

"No havia venut mai tantes de roses com enguany. L'explicació és que normalment no hi ha llibres devora nosaltres. No m'he aturat en tot el dematí, i les existències de roses de tots els colors ja s'han fet avall", explicava el florista Kike Pérez, mentre s'aturava de despatxar roses, acompanyades d'una cinta amb la senyera i una espiga de blat.

Plaça Major de Palma, el migdia de Sant Jordi

El Sant Jordi més electoral

Tot i la novetat de la Rambla, els polítics han triat la plaça Major per deixar-se veure. Devers les 11.30 h hi compareixia la presidenta Francina Armengol, acompanyada del batle, José Hila. En el mateix remolí d'autoritats també hi havia el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la consellera d'HIsenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i la directora general de Cultura, Catalina Solivellas. Tots estaven enrevoltats d'un nigul de periodistes audiovisuals. A un altre caire de la plaça, qui també atenia els mitjans era Jaume Alzamora, conseller de Promoció Local del Consell de Mallorca i alhora candidat a presidir aquesta institució.

"Més història que la Conquesta"

Per deixar-se veure, el candidat popular a la batlia de Palma, Jaume Martínez, ha triat la plaça de Cort, on ha comprat un exemplar d'Història de la Ciutat de Palma, de Joan Mas Quetglas, de la Nova Editorial Moll. "He comprat aquest llibre perquè és important conèixer la nostra història. A més, n'hi ha molts que posen l'èmfasi en la conquesta del 1229 per parlar de la història de Palma. Jo, en canvi, pens que la història l'hem de conèixer tota, des de l'època romana fins a l'actualitat", ha comentat el candidat popular a la batlia de Palma mentre recollia el llibre adquirit a la paradeta de la Nova Editorial Moll, hereva de la fundada pel lingüista Francesc de Borja Moll, en temps del franquisme, per cercar escletxes perquè el català fos present en tots els àmbits de la societat.

Joves triant llibres a la plaça Major
Una al·lota fulleja un llibre infantil

Percepcions dels més sol·licitats

Tot i que a migdia els lliberters encara no podien donar xifres de quins eren els exemplars més venuts, Àlex Volney, president del Gremi de Lliberters, assegurava que La fi d'un món, el llibre de reflexions de Climent Picornell, havia estat un dels més sol·licitats. "Les nostres mares, de la periodista Gemma Ruiz Palà, també és un dels que molts clients m'han demanat. Tot i això, fins a les 7 de l'horabaixa no tindrem els primers balanços i, per tant, això de moment són tan sols unes impressions", deia el llibreter, des de la seva botiga Llibres Ramon Llull, al centre comercial Els Geranis, on hi havia afluència de curiosos i compradors.

Àlex Volney, president del Gremi de Llibreters, a la Llibres Ramon Llull.
stats