Ramon Bassa inaugura la 41a Fira del Llibre de Palma amb un pregó que reivindica la lectura en paper
L'objectiu és reivindicar públicament la cultura del llibre de paper i el paper de les llibreries
PalmaLa 41a edició de la Fira del Llibre ja ha arribat a Palma. Amb l'objectiu de reivindicar públicament la cultura del llibre de paper i el paper de les llibreries com un oasi de la cultura i el benestar on deixar-se aconsellar pels millors professionals, enguany hi participaran 22 llibreries de Ciutat i s'allargarà fins dia 4 de juny. Aquest divendres ha estat la inauguració amb el pregó de Ramon Bassa com a gran protagonista.
El professor emèrit de la UIB ha defensat, durant el pregó, la lectura en paper com una gran conquesta de la intel·ligència i l'adaptació al medi natural i social, i ha recordat que encara avui dia hi ha llocs on llegir i escriure és un privilegi: "Hi ha milions de persones que no poden dir coses a través de l'escriptura, malgrat que tenen una cultura pròpia; senten i pensen, però, de vegades, no tenen escola ni pissarra, ni ordinadors".
A més, ha destacat que la Fira del Llibre és "l'espai ideal per descobrir la lectura". En aquest sentit, ha recordat que, segons les darreres dades, el 54% de la població de l'estat espanyol afirma que li agrada molt llegir, però un 35% diu que només li agrada "un poc", i que l'estat espanyol està quatre punts per davall la mitjana europea en comprensió lectora. Davant aquest fet, Bassa també ha reivindicat la importància de les biblioteques i el suport a la producció literària en català.
La 41a edició de la Fira del Llibre de Palma ofereix un extens programa d'activitats que inclou presentacions de novetats editorials, signatures amb els autors, tallers, contacontes, recitals de poesia i de relats eròtics, concerts i un homenatge a dos autors de referència de les lletres catalanes: Maria Antònia Oliver i Antoni Serra. Amb aquestes activitats pretenen, també, defensar la lectura conscient, sense pressa, en la línia de l’Slow Living, i amb la voluntat d’aconseguir que la lectura sigui una actitud davant la vida.