Arquitectura
Cultura23/11/2024

La rehabilitació del molí de Cal Tio de Son Pelat de Palma, premiat per l'Associació GRETA

El jurat ha valorat la feina feta per recuperar aquest element tradicional de la cultura mallorquina

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa rehabilitació del molí de Cal Tio de Son Pelat (Palma), de l'arquitecta Assumpció Carrió i de dos edificis a les Adoberies de Vic, de les arquitectes Elisenda Foradada i Mireia Noguera, han guanyat ex aequo la segona edició del premi de l'Associació GRETA.

Aquests premis reconeixen les obres i iniciatives que reivindiquen el coneixement i respecte per l’arquitectura tradicional i el patrimoni arquitectònic. Ha rebut una menció la restauració d'una casa vernacla a Sesga (País Valencià), de Camilla Mileto i Fernando Vegas. Entre les iniciatives han guanyat el Pla Especial dels Recs de Banyoles, de Jeroni Moner i Josep Callís, i el llibre Rehabilitant el Cabanyal, València, també de Mileto i Vegas.

Cargando
No hay anuncios

En el cas del molí mallorquí, El jurat valora l’esforç per part de tots els agents implicats. En primer lloc, al propietari que, empès pel pagès que necessitava l’aigua per a regar, ha volgut recuperar la funció primigènia del molí. Des de l'organització han destacat que l’extracció de l’aigua per a ser utilitzada per al conreu, reivindica la relació paisatgística entre la producció agrícola i aquesta “bomba d’extracció d’aigua que fa servir el vent com energia renovable”, alhora que manté la funció productiva d’aliment del sòl rústic.

Cargando
No hay anuncios

Per altra banda, el jurat també ha valorat l’esforç de l’equip tècnic i els constructors i restauradors, per l’alineació amb l’objectiu anterior, i per executar les obres del molí, el safareig i l’antiga vaqueria mitjançant la recuperació de les tècniques tradicionals, tant a la part d’arquitectura (que recupera els murs i les escales de marès, els forjats de fusta i marès, els portellons de fusta...), com a la part d’enginyeria, que recupera la construcció original de la mecànica del molí, com l’envelador, la roda, la cua, el caixó... i assolir així la màxima integració dels elements constructius, sense oblidar la recuperació de la mina d’aigua.

Finalment, també han fet una menció a la feina feta pel Consell de Mallorca, que ha estat l'encarregat de posar en marxa i aplicar la millora contínua dels mecanismes de les subvencions. El jurat considera que aquest exemple visibilitza el valor patrimonial d’aquests territoris plens de molins, i destaca la urgència de mantenir i millorar encara més les ajudes per a fomentar que els propietaris dels altres quasi 1.000 molins pendents de ser rehabilitats segueixin aquesta iniciativa.