Les relacions de Grindr, el dol i, també, amor a 'Palmer', el darrer poemari de Marcos Augusto
L'escriptor s'acomiada de "la relació més rara" que ha viscut amb un llibre d'autor de deu poemes i les pintures de quatre palmeres obra de l'artista Tomás Pizá
PalmaPer a l'escritptor Marcos Augusto, el dol i el comiat, aquesta vegada, s'expressen en vers i en forma de palmeres. Palmer és el darrer poemari d'Augusto, amb el qual s'acomiada de "la relació més rara" que ha viscut. En aquest procés de dividir en deu poemes deu moments de la relació l'acompanya l'artista Tomás Pizá, que ha il·lustrat amb quatre pintures de palmeres aquest llibre d'autors. Tots dos el presentaran aquest divendres, 8 de setembre, a les 19 h a la galeria Xavier Fiol.
L'escriptor entrellaça dues històries, en aquest poemari, que esdevenen un diàleg per superar el moment de dol i s'acaben transformat en una conversa final. L'amor en l'era de Grindr, un protagonista que duu una palmera tatuada –perquè el seu llinatge és Palmer– i les relacions amb diferència d'edat són alguns dels ingredients dels deu poemes que, segons Augusto, estan "exempts de dolor o de rancúnia; són uns poemes que intenten expressar la vàlua de les coses vívides".
Tot i que la relació que va inspirar l'autor a escriure els poemes "va acabar malament", l'escriptor considerava necessari "expressar aquell amor". Sigui com sigui, les dues relacions que apareixen al poemari tenen un "mateix marc sentimental, que funciona com una sola història a la pràctica", però que té dues variants que hi donen sentit.
Per la seva banda, les palmeres de Tomás Pizá també conten una història amb els colors i les formes. "El més curiós és que ens hem adonat que es tracta de retrats de palmeres, decapitades també com a Grindr", explica l'autor de les imatges.
40 exemplars numerats i signats
L'edició de Palmer és de 40 exemplars, numerats i signats, que tenen com a obertura una cita de Celia Cruz i altra de la poeta Erika Martínez. A banda dels poemes d'Augusto i les palmeres de Pizá, el llibre conté un prefaci del músic Jordi Maranges i un epíleg d'Imma Prieto, que ha estat fins ara la directora d'Es Baluard i que enceta una nova etapa com a directora de la Fundació Tàpies.
Durant la presentació d'aquest divendres, acompanyaran els autors la poetessa Ruth Miguel, que donarà veu a la primera part del poemari, la història de Palmer. En canvi, els poemes que parlen de la segona història, la de Pablo, els recitarà l'autor. A més de les lectures dels poemes, es podrà veure una petita exposició de les palmeres que formen part de la publicació i que tenen una narrativa.