Pressupostos

Com repartirà el Consell de Mallorca els 35 milions que destinarà a Cultura el 2025

La institució insular reprèn als seus pressuposts la idea de fer un museu Baltasar Porcel i vol crear la Fundació Institut de la Cultura de Mallorca a la qual dota amb 3,8 milions

L’edifici que ha d’acollir el Museu Baltasar Porcel.
16/11/2024
5 min

PalmaRestaurar les figures del betlem de la Sang, recuperar el projecte de museu dedicat a l’escriptor Baltasar Porcel, dur a terme una gran exposició amb elements recuperats del vaixell romà de les Fontanelles, a l’espera de tenir les condicions tècniques i econòmiques que permetin l’extracció del buc, i crear les marques Artesania de Mallorca i Moda Mallorca. Aquestes són algunes de les prioritats de l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca per a 2025, segons exposa la consellera i vicepresidenta de la institució insular, Antònia Roca, en conversa amb l’ARA Balears. El pressupost d’aquest departament augmentarà un 7,3% respecte d’enguany, amb una inversió total de 34,9 milions d’euros per a 2025.

“S’ha demostrat que lluny del que es volia fer creure, no hi ha hagut retrocessos ni en matèria cultural, ni de patrimoni, ni de llengua”, assegura Roca, una idea que repeteix en diverses ocasions al llarg de la conversa. “A Mallorca hi ha més cultura que mai”, afegeix, i ho justifica amb arguments com la programació d’activitats musicals i infantils a la Misericòrdia, la recuperació del Joch dels Ministrils o la promoció del teatre Principal de Palma al darrer World Travel Market.

Com en altres institucions governades ara pel Partit Popular, també les polítiques culturals del Consell de Mallorca semblen orientades majoritàriament a un públic familiar i a una major vinculació amb l’activitat turística. Amb vista a 2025, les principals línies d’actuació previstes per part d’aquesta institució, la que concentra major volum de competències en matèria cultural de les Balears, són les següents:

“Una gran exposició”

En primer lloc, es preveu una inversió d’uns 350.000 euros per dur a terme l’exposició que ha de mostrar per primera vegada els objectes recuperats del vaixell romà localitzat a les Fontanelles. “La idea és poder mostrar tots aquests elements històrics en una gran exposició a les sales de l’Aljub de la Misericòrdia”, assegura Roca. Respecte de l’extracció del vaixell, la consellera prefereix no compartir les xifres previstes perquè, segons diu, no són definitives. “Només ho podrem fer una vegada i ha de sortir bé, així que la idea és tenir les millors condicions per fer-ho. Per tant, esperarem a saber què ens diuen els tècnics què s’ha de fer i com s’ha de fer i, en saber quin pressupost es necessita per dur-ho a terme, cercarem les fórmules i col·laboracions necessàries per aconseguir-ho”, afirma.

El betlem de la Sang

També en matèria de patrimoni, un altre dels projectes que destaca de manera prioritària la consellera és l’inici de la restauració de les figures del betlem de la Sang, “el betlem napolità més antic d’Europa”, subratlla Roca. “Ja s’havien iniciat les obres de rehabilitació de la cova, però per a l’any que ve tenim prevista una inversió important, ja que serà un procés complex i llarg”. La idea és que les tasques de restauració comencin el mateix 2025 i la partida que s’hi destina és de 440.000 euros.

Noves col·laboracions

El pressupost per a 2025 inclou també noves línies de col·laboració amb diferents institucions vinculades a l’àmbit cultural, segons detalla Antònia Roca. Una d’aquestes té per objectiu “donar difusió a l’obra i a la figura de Ramon Llull”, probablement una de les més universals vinculades a la cultura illenca i també de les més explotades. En aquest sentit, el Consell insular està treballant en la signatura d’un nou conveni amb l’Estudi General Lul·lià. En aquesta línia d’apostar pels artistes i autors mallorquins, segons Roca, també està previst que el Consell entri a formar part de la Fundació Miró Mallorca a partir del 2025, amb una dotació de 100.000 euros. “És una figura essencial a l’illa i som l’única institució que no forma part d’aquesta fundació”, argumenta la consellera. A més, s’afegirà una aportació econòmica de 60.000 euros a la Fundació Coll Bardolet, entitat en la qual el Consell sí que té participació actualment, si bé fins ara havia estat sense dotació.

El museu de Baltasar Porcel

Per altra banda, està previst que hi hagi diferents actuacions relacionades amb efemèrides com els 150 anys de Lo pi de Formentor, originalment escrit per Miquel Costa i Llobera el 1875, o per commemorar l’Any Llompart. També en l’àmbit de la literatura, una de les entitats que veurà augmentar considerablement el seu pressupost, amb un increment del 36% de la dotació anual, és la Fundació Mallorca Literària, que passarà d’un milió cent mil euros a un milió i mig. Entre els motius d’aquest creixement s’hi troba la recuperació del projecte de museïtzació relacionat amb la vida i obra de Baltasar Porcel, que es duria a terme a través d’aquesta entitat, que ja gestiona les cases museu Llorenç Villalonga a Binissalem, Pare Ginard a Sant Joan i Blai Bonet a Santanyí. La idea de dedicar un espai a l’escriptor andritxol ve d’enrere, ja que abans de la seva mort, l’any 2009, Porcel havia manifestat el desig que el seu arxiu pogués ser consultat i estudiat. De llavors ençà hi ha hagut diferents intents d’impulsar la creació d’aquest centre, si bé cap ha arribat a port. Mentrestant, el Gremi de Llibreters tornarà a rebre una única aportació de 95.000 euros.

Institut de Cultura de Mallorca

Pel que fa a l’Institut de Cultura de Mallorca, una de les grans apostes de Roca per al departament que lidera i que havia de servir per fer-lo més àgil i eficient, la seva constitució i funcionament continuen envoltats de boira. Segons les explicacions de la consellera, les primeres passes d’aquest nou organisme, duites a terme durant el 2024, han suposat una reestructuració interna del departament i la creació d’un programa que aplega totes les subvencions de l’àrea. Amb un pressupost de 3,8 milions d’euros per a 2025, l’objectiu és “acabar de definir-ne l’estructura i redactar els estatuts del que serà la futura fundació Institut de Cultura de Mallorca”, a més de satisfer les subvencions. “Una vegada en tinguem l’esborrany ens reunirem amb les entitats i associacions que hi estiguin vinculades, perquè l’objectiu és reduir aquest excés de burocràcia que afecta tant els que estam a l’Administració com els que formen part del sector”, explica la també vicepresidenta del consell insular. A hores d’ara, però, hi ha encara més interrogants que respostes en relació amb aquest organisme.

Finalment, els pressuposts de l’àrea de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca preveuen també la redacció del projecte bàsic del futur Centre d’Arqueologia de Mallorca, que s’ubicarà finalment a Sa Tanca de Can Domènech tot i els dubtes dels experts en relació amb la localització escollida, i la realització d’uns nous estudis previs a Can Weyler. A més, tant el Museu de Mallorca com el teatre Principal de Palma augmentaran els seus pressuposts: més d’un 33%, en el cas del centre museístic, destinat tant a potenciar el programa expositiu com a l’inici de les obres del museu etnològic de Muro, i un 5% pel que fa al centre de referència de les arts escèniques de les Balears.

stats