Reprenen el cicle de conferències en homenatge a Miquel del Sants Oliver
La Fundació Mallorca Literària torna a programar les trobades en homenatge a l'escriptor, articulista i fundador de l’Institut d’Estudis Catalans pel centenari de la seva mort
PalmaEl coronavirus va imposar, aquesta passada primavera, l'ajornament del cicle de conferències dedicat a la figura de Miquel del Sants Oliver (1864-1920) amb motiu del centenari de la seva mort. Només va poder fer-se la conferència inaugural, que duia per títol La cultura a Mallorca al voltant del 1900. El paper de Miquel dels Sants Oliver, a càrrec de Damià Pons.
Ara, aquell cicle primaveral es converteix en un cicle de tardor de quatre conferències i una taula rodona per concloure aquestes trobades monogràfiques. Són encontres amb periodicitat quinzenal, sempre a les 19 h a l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma).
Serà dimecres, dia 7 d’octubre, amb el professor Pere Rosselló Bover, que es reprendrà el cicle per parlar de Miquel del Sants Oliver com a escriptor. El periodista i llicenciat en Història Francesc M. Rotger, col·laborador de l'ARA Balears, exposarà com parla Dels Sants Oliver als seus articles de turisme, política i autonomia, dia 21 d’octubre.
L’escriptora Rosa Planas intervindrà, dia 4 de novembre, amb Palma entre dos segles (1880-1920) i el professor d’Història Contemporània Antoni Marimon parlarà de Miquel dels Sants Oliver, historiador i ideòleg, dia 11 de novembre.
La taula rodona programada per a dia 2 de desembre, que conclourà el cicle, comptarà amb la participació de l’escriptor Sebastià Alzamora, el professor i periodista Antoni Janer, els historiadors Antoni Trobat i Catalina Martorell Fullana i Jaume Garau, de Palma XXI, així com Carlota Oliva, de la Fundació Mallorca Literària, com a moderadora.
Miquel dels Sants Oliver fou llicenciat en Dret, director de banc, poeta, narrador, historiador i articulista; fundador de La Roqueta i de l’Institut d’Estudis Catalans, president de l’Ateneu Barcelonès i director de La Almudaina i La Vanguardia. Als seus textos periodístics hi va introduir temes com l’activitat turística o l’autonomia a les Balears.
Coincidint amb aquesta represa del cicle, la Institució de les Lletres Catalanes també s’ha sumat a l’homenatge a l’autor dedicant-li una postal en vers extreta del poema El moliner, publicat el 1910 al seu volum Poesies.
Cal inscripció prèvia a info@mallorcaliteraria.cat, ja que les places són limitades. El cicle inclou la col·laboració del Servei d’Activitats Culturals de la Universitat de les Illes Balears, l’Ajuntament de Palma, l’Institut d’Estudis Catalans i el suport de la Biblioteca de Cultura Artesana i Palma XXI.