Vidre, quan el menjar sembla transparent
El xef Tomeu Ramis va obrir fa un any i mig el seu restaurant a Palma. Assegura que es va dir: “Ara que faig feina per mi, puc fer el que vulgui”
El nom del restaurant Vidre és una clucada d’ull als orígens del seu propietari, el xef Tomeu Ramis, fill del bar Cristal de Palma. Situat entre la Misericòrdia i l’Institut Ramon Llull, amb la cuina integrada i donant la benvinguda a qui ha reservat per dinar o per sopar, el Vidre ofereix un menjar que sembla senzill, però que no ho és. Una diria que és exquisit, simplement exquisit.
Que es pugui definir com a cuina de mercat amb un toc asiàtic té molt a veure amb la trajectòria d’aquest jove tot just casat (segons podem veure al seu Facebook). Tomeu Ramis va estudiar a l’Escola d’Hoteleria de la UIB i va començar a treballar al Pou de Sant Matgí, per passar després l’etapa més important del seu aprenentatge al restaurant 2 palillos de Barcelona, l’aposta d’un ex d’El Bulli per la gastronomia asiàtica més innovadora. En tornar a Palma, obrien l’Hostal Cuba i se’n va fer càrrec dels fogons, fins que arribà un moment que es va plantejar que era el moment de muntar-s’ho per compte seu. “O ara o mai”, es va dir. Quan se li demana quina era la seva idea de partida, no ho dubta: “Ara que no tinc ningú que em comandi, ara que faig feina per mi, puc fer el que vulgui, allò que més m’agrada”.
Un menú ampli i variat per als migdies de dilluns a divendres, amb sis o set plats per triar-ne un o dos (mig menú o sencer, amb postres), i una carta per als vespres de dimecres a dissabte, basat en productes frescs i de qualitat, i cuinat i presentat amb naturalitat, són les claus del seu èxit. Entre els plats que no poden faltar a l’oferta de la casa: la papada de porc, el tàrtar de carn amb calamar, el 'cebiche' de salmó, el jarret marinat o la 'pannacotta' de mango. Però n’hi ha molts més i tots són gustosos. Un gust.