Música

El retard de les obres del Conservatori de Maó preocupa Menorca

El Govern n’actualitzarà el preu i traurà per tercera vegada la licitació del projecte, que manté la Sala Augusta com a ubicació

La Sala Augusta de Maó es podria convertir en la nova seu del Conservatori.
Ivan Martín
17/12/2022
4 min

MaóUn total de 191 alumnes i 37 professors formen part del Conservatori de Música i Dansa de Menorca, que disposa d’una seu a Ciutadella i un projecte de segona seu a Maó. Les dependències cedides per l’Ajuntament on imparteixen classe els professors a Maó, el Claustre del Carme, no són les òptimes per a l’activitat musical. La reivindicació històrica de la societat menorquina per tenir un altre conservatori a Maó suma més de trenta anys i, tot i semblar que la resolució final s’acosta, els nervis, la incertesa i la discrepància política enfanguen el que és una petició unànime.

La mancança d’espais de la seu actual es manifesta en el dia a dia d’alumnes i docents, essencialment en dues casuístiques: les classes en grup i les audicions públiques. Així, la classe d’orquestra i banda no es pot realitzar amb garanties a les instal·lacions del Claustre, que només té aules de petit format. Aquesta dificultat s’ha vist minimitzada, en part, perquè l’Ajuntament cedeix durant dues hores d’un dia a la setmana la Sala d’Audiències. D’altra banda, cada vegada que el centre programa audicions trimestrals, de música de cambra o concerts de les agrupacions, es necessita cercar espais fora del Conservatori, perquè no disposa d’auditori propi, amb els problemes logístics, d’organització i les despeses que això genera.

El Govern balear licitarà per tercera vegada les obres de la primera fase de la Sala Augusta de Maó perquè es converteixi en seu del Conservatori de Música. Aquest és el ferm posicionament de l’Executiu autonòmic després de quedar deserta la segona licitació i descartar una solució menys costosa. “Actualitzar el pressupost és l’única alternativa i la Sala Augusta, l’únic escenari possible, treballat des de fa temps mitjançant un concurs d’idees”, afirmava el conseller d’Educació del Govern, Martí March, després de conèixer el resultat del segon intent per adjudicar el projecte.

La primera licitació va sortir per 6,4 milions d’euros i l’empresa que va resultar l’adjudicatària va acabar renunciant-hi a causa del context inflacionista. Aquest fet va obligar el Govern a actualitzar preus i licitar el projecte per segona vegada per un import de 8,3 milions d’euros. La manca d’ofertes farà que la tercera licitació superi amb gairebé tota probabilitat els 9 milions d’euros.

El projecte, declarat pel Govern com a inversió d’interès autonòmic, recupera un espai històric i millora l’oferta educativa musical de Menorca; també les instal·lacions, que continuaran sent de titularitat municipal i es convertiran en un equipament cultural de Maó i del conjunt de l’illa. A més, la ubicació del Conservatori a la Sala Augusta inclou la rehabilitació integral de l’edifici i la nova construcció als espais disponibles dins el solar i un d’adjacent. El nou edifici tindrà tres plantes i la superfície útil construïda serà pràcticament de 3.000 metres quadrats. Martí March destacava la complexitat de l’obra: “Transformar un espai com aquest per fer-hi un conservatori és un esforç important que té dues dimensions: la pedagògica i rehabilitar una sala amb valor patrimonial”.

Reticències de l’oposició

La ubicació de la seu del Conservatori posa d’acord totes les institucions: Consell, Ajuntament de Maó i Govern balear, però l’oposició des de l’inici s’ha mostrat reticent a la Sala Augusta i considera que hi ha alternatives més econòmiques i tècnicament assumibles. En aquest sentit, el portaveu del PP a Maó, Mateu Aínsa, ha posat damunt la taula la retirada del projecte: “Està costant molts doblers a la ciutadania i dècades de retard. Volem solucions reals, pràctiques i efectives. A més, es crea frustració entre la comunitat educativa”. El PP demana que la seu del Conservatori es reubiqui en una nau municipal de la plaça Miranda, en el cor de la ciutat i a pocs metres de les actuals i precàries dependències.

El conseller de Cultura de Menorca, Miquel Maria, manté el suport a la iniciativa de l’Ajuntament de Maó i ha reivindicat el paper cultural de la Sala Augusta: “És un edifici històric que ha tingut usos culturals durant diverses generacions i consideram que és l’adequat, abans de construir noves seus”. D’altra banda, Maria ha emfatitzat l’àmplia oferta musical de l’illa: “El Conservatori és molt important per a Menorca, però cal no oblidar les escoles de música municipals, que fan una feina extraordinària”. I afegeix: “El debat s’ha d’obrir, perquè no hem de pensar només que tenint una seu del Conservatori a Maó ja tenim resoltes les necessitats musicals de Menorca; la formació no reglada (escoles municipals) és molt important per a joves i adults, així com les condicions del professorat”.

A propòsit d’això, la direcció del Conservatori ha declinat fer declaracions, però l’ARA Balears ha pogut copsar el sentiment del claustre de professors. En primer lloc, volen desvincular el Conservatori de la Sala Augusta: “És un projecte que es farà o no, i ens sorprèn que, després de fer un esforç per tal de no ofegar-nos amb les condicions laborals que tenim, es vinculi la mediocritat de la Sala Augusta al nom del Conservatori, i com a centre docent ens està fent molt mal”. El professorat se sent enmig d’una guerra política. “No hi tenim res a veure”, afirmen, molestos amb els mitjans de comunicació i polítics, i recorden que les víctimes són els alumnes, tot i que per ells realitzen un sobreesforç: “Estam duplicant horaris perquè la situació no afecti la qualitat de l’ensenyament, i no és just que la recompensa sigui una confrontació entre partits polítics amb finalitats electoralistes i una premsa que només es recorda de nosaltres quan pot treure més titulars”.

stats