Institucions culturals
Cultura14/10/2023

El retorn a Catalunya de Manuel Borja-Villel, sense “funcions executives”

L'exdirector del Reina Sofia s'estrena com a director del programa temporal del departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial

BarcelonaOficialment, Manuel Borja-Villel és “el nou director del programa temporal del departament de Cultura per assessorar en el camp patrimonial”. Així l'ha presentat aquest divendres la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en un acte al Palau Moja de Barcelona. També hi era Pepe Serra, el director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), que ha defensat “la passió i l’entusiasme” amb què el seu equip està entomant l’ampliació del museu amb el 2029 com a horitzó. “Però ja no parlem d’ampliació, sinó d’un nou museu”, ha precisat Serra sobre un projecte que anirà acompanyat del desenvolupament d’un programa públic que “transparenti tot aquest procés”. "I el Manolo [Borja-Villel] podria confegir bona part d'aquest programa públic", ha afegit.

De fet, el nou MNAC és l’eix d’una renovació museística d’abast nacional a la qual Borja-Villel, exdirector del Reina Sofia, aportarà “pensament, reflexió i assessoria”: “No tinc funcions executives. Això ho tenia molt clar abans d’acceptar aquest projecte de tres anys”. El càrrec, equiparable al d'un director general, inclourà un 10% com a retribucions variables, amb un màxim de 99.000 euros.

Cargando
No hay anuncios

En la filosofia de tot plegat hi ha el propòsit d’aprofundir en “la transformació accelerada” que el MNAC està fent per desprendre’s de les ombres enciclopèdiques i avançar cap a un model de museu social. “El MNAC és un museu enciclopèdic que ja no funciona com a museu enciclopèdic”, ha recordat Serra. “El MNAC és el big bang, però ja estic treballant amb la Fundació Antoni Tàpies i el Santa Mònica”, ha dit Borja-Villel, segurament amb la intenció d’esvair suspicàcies sobre el seu paper en l’estructura del MNAC.

'Entente cordiale'

D’alguna manera, a la presentació d’aquest divendres s’ha escenificat una mena d’entente cordiale entre Serra i Borja-Villel, dos homes que ja havien treballat plegats al Macba entre 1996 i 2000. L'un i l'altre s’han dedicat bones intencions i millors paraules. “Un fitxatge d’aquesta magnitud és una oportunitat boníssima”, ha dit el director del MNAC. “El MNAC té tot un projecte al qual em sumo”, ha assegurat Borja-Villel, que al principi de l'acte ha volgut deixar clar que està molt content de "tornar a casa" i ha recordat el seu pas per la Fundació Antoni Tàpies i el Macba.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que ha concretat poques coses sobre l'assessoria que oferirà, Borja-Villel sí que ha desplegat els seus coneixements sobre la realitat cultural catalana i, sobretot, el full de ruta ideològic que l'ha acompanyat a tot arreu, amarat de lògiques descolonials, punts de vista no eurocèntrics i mirades més enllà del poder que es perpetua tot i canviar de noms. "Hi ha un element molt important i és que Catalunya té una tradició de dissentir sense violència, amb tensió, sí, i amb desacords forts, però sempre hi ha un respecte per l'altre". I també ha destacat les singularitats del MNAC: "No és el Prado, que és una col·lecció reial; ni el Reina Sofia, un museu de la Transició, ni el British, un museu imperial". Aquesta singularitat que tan bé coneix Pepe Serra aporta, segons Borja-Villel, una "oportunitat única" per impulsar nous models i perseguir un objectiu: crear museus que "prioritzin la vida per damunt del poder". "El museu està en un moment potent per poder donar sentit a les demandes de la societat", havia dit Serra uns minuts abans per marcar territori amb elegància.

https://www.ara.cat/cultura/art/generalitat-fitxa-manuel-borja-villel-assessor-l-ampliacio-mnac_1_4664725.html

Cargando
No hay anuncios