Una revetla de Sant Antoni plena de goig i reinvidicació
El feminisme repensa les tradicions, els treballadors d'IB3 reclamen millores laborals i la gent gaudeix de festa més esperada de l'any a Mallorca
PalmaLa setmana de Sant Antoni ha començat aquest dimecres amb molta força a Mallorca. Els diferents pobles del Raiguer, el Llevant i el Pla han celebrat els seus balls de dimonis i cossiers acompanyats d'un ambient festiu que mantenen una cultura i identitat encara ben vives. La reivindicació feminista i la vaga d'IB3 també han marcat la jornada.
Al poble d'Artà, els dimonis han ballat a primera hora per donar el sus a la festa des de la casa del Trull, que enguany ha estat a ca l’obrer Joan Servera, situada a la plaça del Conqueridor. D'aquesta manera, centenars de joves amb mocador vermell han recorregut els carrers plens d'alegria i ganes de celebrar la festa més important de la comarca.
Tant és així que a l'escola pública infantil Na Caragol i a altres centres educatius d'Artà, la festa de Sant Antoni també ha arribat i s'hi han habilitat les aules perquè el dimoni hi pugui fer la seva.
Reivindicació feminista i laboral
Enguany també hi ha hagut una forta reivindicació feminista a les festes populars, amb la intenció de reclamar més participació i transparència, de manera que el qüestionament del paper de la dona a la festa és més viu que mai. N'és un exemple que les Dimònies, de la mà de l'Assemblea Antipatriarcal de Manacor, facin coincidir la dansa amb els goigs alternatius, que sorgiren per la saturació de les completes.
En aquest sentit, el col·lectiu de joves Sa Negreta, que va néixer a sa Pobla fa dos anys, ha agafat protagonisme amb l'organització de foguerons i glossades populars. Per la seva banda, les artanenques de Ses Madones de sa Festa han escrit tot de gloses específiques per cantar als foguerons.
A més, diversos treballadors d'IB3 reivindiquen els seus drets laborals enmig de la festa de Sant Antoni a Manacor. Els manifestants han estat convocats a la vaga d'aquest dimecres i demà dijous per exigir una millora de les condicions laborals i la internalització dels serveis informatius.
Cossiers i dimonis
Aquest dimecres, els algaidins han mostrat la seva devoció a Sant Honorat amb el cant religiós a càrrec de l’Orfeó de Castellitx a mig matí durant l'ofici, després amb les danses ancestrals dels Cossiers i en acabar els balls, passat migdia, amb el tradicional refresc que l’Ajuntament ofereix davant la Sala a tots els veïns.
A Alcúdia, la sortida dels dimonis s'ha fet des de la Sala, juntament amb una colla de xeremiers que han anat encalçant la gent. Al poble de Muro, els Dimonis dels Tres Tombs han fet el burot, molestant la gent i ballant entorn de la figura de Sant Antoni arreu del poble. Sempre acompanyats de la música de Reguinyol Xeremiers.
Gastronomia tradicional
Més enllà de les torrades, que es fan arreu, sa Pobla aprofita aquesta festivitat d'hivern per fer les típiques espinagades, un plat de pasta farcida d'anguiles -les més clàssiques- o de llom amb col. Pel que fa als foguerons, el botifarró, la xulla, la llonganissa i el llom han donat a la gent l'energia necessària per continuar gaudint de la festa durant el vespre, amb la companyia dels grans foguerons que s'han encès per tots els pobles.
Foguerons, Caparrots i piromusical
Sa Pobla ha cremat un any més abans de la ximbombada popular i els sopars al voltant dels fogarons. Després del tradicional ball dels caparrots ha arribat l'espectacle piromusical, que aquest any ha durat 14 minuts, que ha posat el punt i final als actes de la festa i ha donat pas a les glosses i els foguerons.