Risco Caído i les muntanyes sagrades de Gran Canària, declarades Patrimoni Mundial

La Unesco reconeix el jaciment dels primers aborígens de l'illa, procedents del nord d'Àfrica

El jaciment de Risco Caído i les muntanyes sagrades de Gran Canària, declarades Patrimoni Mundial
Efe
07/07/2019
1 min

LAS PALMAS DE GRAN CANARIARisco Caído i el paisatge cultural de les Muntanyes Sagrades de Gran Canària han estat declarats aquest diumenge Patrimoni Mundial de la Unesco durant el 43è Comitè de Patrimoni Mundial de l'entitat, que té lloc a Bakú (Azerbaidjan). Es tracta d'un dels primers béns astronòmics i religiosos que reben aquesta consideració. Els jaciments arqueològics prehispànics que responen a assentaments troglodites tenen clares connotacions astronòmiques.

La Unesco reconeix el valor excepcional d'aquests jaciments, agrupats en un paisatge colpidor i que mostren l'evolució dels pobles amazics procedents del nord d'Àfrica que van viure en aïllament durant 1.500 anys fins a ser conquerits per la Corona de Castella al segle XV. El cràter volcànic de la Caldera de Tejeda presideix aquest espai, que s'estén pels municipis d'Artenara, Tejeda, Agaete i Galdar. Les Muntanyes Sagrades de Gran Canària estan formades per 1.500 coves, un miler de gravats de triangles púbics rupestres i vestigis que permeten parlar d'un paisatge ple de temples, santuaris, graners fortificats, necròpolis, assentaments troglodites verticals i habitatges en coves ocupades, en alguns casos, de manera ininterrompuda des de fa segles fins a l'actualitat. La cova de Risco Caído és el millor exemple d'aquest paisatge.

Després de coneixe's la notícia, el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, ha celebrat que Espanya sigui líder mundial de declaracions de Patrimoni Mundial amb un total de 48, tan sols per darrere de la Xina i Itàlia.

stats