Rita Payés, protagonista del Festival de Jazz de Barcelona
Kamasi Washington, Laufey, Maria Schneider, John Scofield, Miguel Poveda i Joe Lovano també actuaran en la 56a edició del festival
BarcelonaEncara amb ressaca pel Dia Internacional del Jazz al passeig de Gràcia de Barcelona, la promotora The Project ha revelat aquest dilluns un avançament del cartell de la 56a edició del Festival de Jazz de Barcelona, que es farà entre el 6 d'octubre i el 20 de desembre entre el Palau de la Música, L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Auditori Sant Cugat, La Paloma, Razzmatazz, Apolo, Paral·lel 62 i el Conservatori del Liceu. "La història del jazz i la ciutat de Barcelona van de bracet", ha dit el director del festival i cofundador de The Project, Tito Ramoneda. "Aquesta edició serà un punt de partida, ja comencem a visualitzar els 60 anys del festival", ha afegit. El saxofonista californià Kamasi Washington, un dels gegants de l'escena internacional del jazz, inaugurarà el festival amb la presentació del disc Fearless movement, que publicarà el 3 de maig. La programació d'enguany també inclou els guitarristes Pat Metheny i John Scofield, el pianista Fred Hersch, el Crosscurrents Trio, l'Anat Cohen Quartetinho, el Nduduzo Makhathini Trio i el Trio Tapestry, encapçalat pel saxofonista Joe Lovano.
Tot i que el festival començarà oficialment a l'octubre, la cantautora islandesa Laufey i el duo format per Michel Camilo i Tomatito oferiran dos concerts a tall de pròleg el 16 i el 18 de juliol, respectivament. "Amb els anys, hem aconseguit ser un festival molt viu, que no dorm mai", diu Ramoneda, que reivindica "els festivals allargats en el temps, sobretot ara, que amb la moda dels macrofestivals d'estiu sovint es malinterpreta el concepte de festival". "A Barcelona Laufey no és una cantant gaire coneguda, però ara mateix hi ha pocs artistes de jazz que estiguin arrasant tant arreu del món com ella", assegura el director artístic del festival, Joan Anton Cararach.
En el festival també hi participarà talent local com Judit Neddermann, la Sant Andreu Jazz Band, Chicuelo i Marco Mezquida. "A Barcelona tenim un planter increïble", recorda Cararach. Si en l'edició passada el protagonista del festival va ser Horacio Fumero, enguany el retrat d'artista estarà dedicat a la trombonista i cantant Rita Payés, que a través de cinc concerts podrà mostrar diferents facetes de la seva personalitat artística. Encara no s'han anunciat tots els concerts en què actuarà Payés, però el festival ha avançat que el 6 de novembre tocarà amb la Clasijazz Big Band, sota la direcció de Maria Schneider, i el 19 de desembre col·laborarà amb la Camerata Penedès. La cantant i trompetista Andrea Motis, molt vinculada al festival des dels inicis de la seva trajectòria, presentarà el trio Temblor amb Christoph Mallinger i Zé Luis Nascimento. En aquest concert també pujaran a l'escenari alguns artistes convidats, com la cantant xilena Pascuala Ilabaca i el violoncel·lista brasiler Jacques Morelenbaum.
Sense perdre l'essència del jazz, el festival busca expandir-se a altres gèneres musicals. "El jazz és una música omnívora", diu Cararach. En aquest sentit, el programa inclou els recitals de Sofiane Pamart i Tony Ann, dos pianistes "neoclàssics", segons Cararach. El flamenc estarà representat per Israel Fernández, Miguel Poveda, el Chano Domínguez Sexteto i la formació de Luis de Perikín, que presentarà l'espectacle Así canta Jerez por Navidad. També hi haurà espai per a la música cubana, amb artistes com Cimafunk, Paquito D'Rivera i Pepe Rivero. I el pianista Cucurucho Valdés dedicarà un homenatge al seu avi, Bebo Valdés, en un concert amb el contrabaixista Javier Colina.
A més d'acollir alguns dels concerts del festival, el Conservatori del Liceu organitzarà una sèrie de classes magistrals amb Fred Hersch, Anat Cohen, Joe Lovano, Maria Schneider i Nduduzo Makhathini, obertes tant als estudiants del centre com a les persones que hagin comprat entrada per al concert de l'artista corresponent.