Cultura10/09/2019

Robert Capa en color i el París de Toulouse-Lautrec, plats forts de la nova programació del CaixaForum

El centre cultural ha organitzat, també, una exposició sobre l'ús i significat del color blau en el Modernisme

Elena Navarro
i Elena Navarro

PalmaEl treball en color del fotoperiodista Robert Capa, l'univers bohemi del Montmatre de Toulouse-Lautrec i l'ús simbòlic i poètic del color blau per al moviment modernista són les tres exposicions que culminen la programació del CaixaForum Palma per a la temporada 2019-2020. Així ho han explicat el director de l'àrea de Cultura i Divulgació Científica de la Fundació La Caixa, Ignasi Miró, i la directora del CaixaForum Palma, Margarita Pérez-Villegas, en la roda de premsa que s'ha fet aquest dimarts dematí.

La mostra 'Robert Capa en color' explorarà els treballs més desconeguts del mític fotoperiodista, que ha passat a la història com un dels grans reporters de guerra en blanc i negre. Capa va començar a disparar en color quan tenia 28 anys i el va integrar al seu treball durant les dècades dels 40 i els 50, en l'època daurada del periodisme il·lustrat. Utilitzava el color per retratar situacions mundanes i hedonistes, tal com dones a la platja, curses de cavalls, o retrats a personalitats com Pablo Picasso, Humphrey Bogart o Truman Capote. La reconstrucció i exuberància dels anys de postguerra, un contrast absolut amb les seves fotografies de conflictes bèl·lics. L'exposició inclou 150 peces procedents de l'International Centre of Photography i s'inaugurarà el 18 d'octubre.

L'esperit de Montmartre en els temps de Toulouse-Lautrec

Un altre dels grans projectes de la temporada és 'L'esperit de Montmartre en els temps de Toulouse-Lautrec', una mostra que explora l'ecosistema bohemi de l'emblemàtic barri parisenc. "La voluntat és portar el públic a Montmatre des de Palma, a través d'un muntatge immersiu que t'embolcalla", ha explicat Miró.

Cargando
No hay anuncios

Les més de 300 obres serviran per explicar l'eclosió de Montmatre com a epicentre cultural a final del segle XIX, quan van coincidir una comunitat d'artistes transformadors i d'avantguarda de totes les disciplines. Al centre s'hi troba Toulouse-Lautrec, que va ser el catalitzador d'aquest moviment, no només a través de la seva obra, sinó també la seva relació amb artistes com Paul Signac, Émile Goudeau, Alphonse Allais i Erik Satie.

L'exposició s'inaugurarà al juliol després d'haver passat pels centres de Barcelona i Madrid, i inclourà pintures, dibuixos, gravats, escultures, diaris, cartells, fotografies i objectes originals de l'època. A més, s'hi dedica una part al paper de la dona en aquest moviment.

Cargando
No hay anuncios

Blau, el color del Modernisme

El poeta Rubén Darío va descriure l'any 1888 a l'obra 'Azul', aquest color com "el color del somni, el color de l'art, un color hel·lènic i homèric, color oceànic i del firmament". Ara, una sel·lecció de 67 pintures d'alguns dels principals artistes de final del XIX i principi del XX serviran per entendre com el Modernisme va explorar en profunditat el blau i com ha afectat aquest fet a la nostra percepció del color.

La mostra 'Blau. El color del Modernisme', que compta amb la col·laboració del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), inclou artistes com Joaquim Mir, Isidre Nonell, Pablo Picasso, Darío de Regoyos, Nicolau Raurich, Santiago Rusiñol, Joaquim Torres-García i Hermen Anglada Camarasa. "El blau no estava en les civilitzacions antigues, a banda de l'egípcia, perquè n'hi ha molt poc a la natura: el lapislàtzuli, l'anyil i el cobalt", ha explicat Miró. Els modernistes creen en un moment "en què es coneix el blau sintètic i el poden treballar amb totes les seves riqueses".

Cargando
No hay anuncios

A més a més, la mostra 'H. Anglada-Camarasa. Revisió pictòrica de la Col·lecció La Caixa' continuarà fins a final del 2020.

Activitats principals

A banda de l'espai expositiu, CaixaForum disposarà d'un programa de cicles culturals amb conferències, tallers, concerts, arts escèniques, cinema, etc. De la segona edició del CaixaForum Found!, dedicada a la cultura "més innovadora i creativa", destaquen les 'Trobades amb...', una cita mensual per conèixer creadors i artistes de disciplines diversos. Enguany, entre els convidats ja s'han confirmat l'il·lustrador Paco Roca, la banda La Bien Querida i el cantant folklòric Rodrigo Cuevas.

Cargando
No hay anuncios

A més, hi haurà diversos cicles de diàleg com 'Pensar el mal en el món contemporani', un debat filosòfic en què participaran figures clau del pensament com Josep Maria Esquirol, Marina Garcés o Stefano Petrucciani; o 'La ciència que alimenta', per fomentar el coneixmeent científic dels aliments, amb invesigadors i divulgadors del CSIC.

Quant al cinema, hi destaca el cicle Art i Cinema, organitzat amb A Contracorriente Films; i 'Joc de miralls', un cicle de pel·lícules de dones seleccionades per dones cineastes. D'altra banda, pel que fa la temporada musical, entre els artistes convidats hi ha el duet britànic compost per Jimmy Aldridge i Sid Goldsmith, o la cantant capveriana Lucibela. A aquestes actuacions s'hi suma el cicle de projeccions d'òpera i dansa filmada i el curs de divulgació musical 'El segle romàntic: passions i revolucions', a càrrec del musicòleg i crític musical Xavier Chavarria.

Per últim, per al públic familiar el centre cultural ha preparat una producció pròpia, 'Papageno & Cia', que proposa un recorregut per les òperes més famoses de Mozart; i 'Pell de llarinté, cua de tiré', un espectacle basat en un conte mandinga (Senegal), sorgit de les celebracions del naixement.

Cargando
No hay anuncios

Balanç de la temporada 2018-19

Ignasi Miró ha fet un balanç "molt positiu" de la temporada 2018-2019 al centre de cultura. Ha informat que un total de 297.585 persones han visitat el CaixaForum, el 32% de les quals es troba entre la franja d'edat de 25 a 45 anys. "Ens complau molt aquesta dada perquè és una franja d'edat que costa molt de mobilitzar per la vida laboral". El 34% del públic hi va anar en parella, el 20%, sol, i el 17%, en família.

D'aquestes persones, un 48% va experimentar el que l'entitat qualifica com a "visita de qualitat", és a dir, de la mà de mediadors o participant en tallers, conferències, etc. L'altre 52% va fer visites de tipus lliure. Quant a la programació, hi va haver 3 exposicions permanents i 957 activitats.