Les guies del Romànic català, amb l'ARA
El diari ofereix sis publicacions imprescindibles per als amants del patrimoni cultural
El Romànic català s'ha estudiat a consciència. L’obra més important és Catalunya romànica. Són 27 densos volums. No és pràctic, doncs, endur-se’ls per visitar els monuments d’aquest estil que hi ha repartits per Catalunya. Però hi ha un conjunt de guies que són una síntesi d’aquesta magna obra. L’ARA els ofereix aquests dies.
Les publicacions, adreçades als que els interessa el patrimoni cultural –no cal que en siguin experts–, contenen informació de l’arquitectura, del context històric en què van ser construïts els monuments, dels que els van impulsar i habitar i un munt d’anècdotes. Dirigits per Antoni Pladevall, són sis llibres molt amens i visuals: hi ha el mapa de la planta del monument –sobretot esglésies, però també castells i altres edificacions– i nombroses fotografies, tant de detalls com del conjunt, fins i tot aèries, i un glossari amb imatges per conèixer tots els secrets del que, segons Antoni Pladevall, és “el primer tresor artístic pròpiament català de la història”.
“Durant segles aquest art es va considerar matusser o poc elegant, fins que alguns estudiosos el van valorar i en van fer objecte d’estudi, cosa que va passar a casa nostra des de l’època de la Renaixença, ben entrat ja el segle XIX, quan se’l va considerar l’art que va veure i acompanyar la formació dels comtats catalans, i l’organització i la creació de Catalunya”, diu Antoni Pladevall a la introducció d’aquestes esplèndides guies.
Els llibres, editats per Enciclopèdia Catalana, es poden aconseguir amb l’ARA als quioscos del 20 de febrer al 5 de març (tres llibres: 'Pirineu occidental', 'Pirineu oriental' i 'Litoral i prelitoral nord') i del 27 de febrer al 12 de març (tres llibres: 'Catalunya central', 'La Terra Ferma i la Catalunya meridional' i 'Litoral i prelitoral central') i tots els dies esmentats online la col·lecció sencera en aquest enllaç.