Rosa Regàs: "Està tot molt podrit a Catalunya i Espanya"

L'escriptora presenta 'Una llarga adolescència', les memòries d'una dona inconformista que es va rebel·lar a les imposicions del franquisme

Rosa Regàs
Acn
20/04/2015
2 min

BarcelonaRosa Regàs representa les dones que van aixecar la veu per denunciar la societat patriarcal i reivindicar la figura femenina durant la postguerra barcelonina. En el seu últim llibre, 'Una llarga adolescència', l'escriptora narra les seves vivències com a dona, catalana, republicana i feminista.

"És una vergonya que en aquest país encara hi hagi dones que cobrin el 30% menys que un home per la mateixa feina", afirma Regàs, que es posiciona a favor de la «igualtat de drets entre homes i dones». En l'època en què situa el seu llibre, el paper de les dones va ser molt dur. Algunes eren conscients que tenien "un paper de dones de segona" i que estaven dominades, però d'altres consideraven que ja tenien llibertat. Són aquestes les que, segons Regàs, "fan mal perquè són les aliades d'un pensament patriarcal" que ella no aprova.

Les memòries recorren la vida de l'escriptora des que va tornar de l'exili a França a finals del 1939 i va arribar a Barcelona. Filla de pares separats i republicans, assegura que la Barcelona que la va rebre no era la mateixa que havia deixat enrere anys abans. "Ho vaig notar amb la bandera, li faltava el violeta i el Passeig de Gràcia es deia Paseo de Gracia", explica.

La seva vida, vinculada al compromís polític, la va portar a "entendre què era la política franquista" i a anar a les manifestacions. A 'Una llarga adolescència' explica com va conèixer l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol. "Que hi hagués un senyor que es volgués dedicar a la política de dretes em semblava una estafa per la pàtria", assegura. A més, Regàs reconeix que a Catalunya i Espanya "està tot molt podrit", i afegeix que "estem governats per persones que no tenen l'alçada que fa falta en un moment tan difícil, la majoria són mediocres". Segons l'escriptora, el procés independentista ha tapat aspectes més socials, i considera que "si volem una Catalunya independent això s'ha de muntar d'una altra manera".

stats