Rosalía també guanya als premis Altaveu
Clara Peya, Hidrogenesse, Raynald Colom, Vozes, el Festival Esperanzah i Gay Mercader també rebran guardó
Sant Boi de LlobregatPocs dies després de guanyar dues estatuetes als premis MTV, Rosalía ha estat guardonada amb un dels premis Altaveu. En aquesta ocasió no ha estat premiada ni per un dels seus videoclips, ni per una de les seves coreografies, ho ha estat per ser una de les artistes que més han enriquit la música catalana l'últim any. Per recollir-lo, tampoc haurà de creuar cap oceà. De fet, no haurà de sortir ni de la seva comarca, el Baix Llobregat. I el millor de tot és que no hi anirà tota sola, l'acompanyaran altres artistes i entitats que també han estat reconeguts per la seva feina de promoció de la música de casa nostra. I és que avui s'han conegut els guanyadors dels premis Altaveu, que s'entregaran el dia 5 de setembre, avantsala del festival que se celebra a Sant Boi de Llobregat i que amb aquesta suma 31 edicions.
La pianista i compositora Clara Peya és una altra de les premiades. El jurat, format per músics, periodistes i professionals del món de la música, ha volgut destacar la personalitat artística lliure que emana del seu últim disc, 'Estómac' (Satélite K, 2018). Aquest no serà el primer guardó que rebi la jove empordanesa: als premis Enderrock del 2018 va guanyar el del millor disc, i aquest any ha rebut el Premi Nacional de Cultura.
El jazz del trompetista Raynald Colom també serà un dels reconeguts d'aquesta edició. Feia set anys que Colom no publicava nou disc, i amb 'The Barcelona Session' (Fresh Sound, 2019) ha tornat a fer sonar melodies que barregen la música contemporània amb sons afroamericans. La música pop trencadora del duo Hidrogenesse tindrà guardó gràcies a 'Joterías bobas' (Austrohungaro, 2019), el seu últim àlbum. Des de l'Altaveu es considera que, sense perdre el caràcter avantguardista, aquest disc és "el més accessible musicalment" de la seva trajectòria. El jurat també ha premiat la labor social del col·lectiu Vozes, que ofereix educació musical als infants dels barris barcelonins Besòs, Sant Andreu i Nou Barris. Així mateix, compten amb un conjunt d'orquestres simfòniques, batucades i corals que contribueixen a crear un teixit social sòlid en aquests indrets.
El guardó 'Alça la veu' d'aquest any serà per al Festival Esperanzah del Prat de Llobregat, que ha aconseguit defugir els interessos mercantilistes i fer una programació que deixa espai a veus poc conegudes. Finalment, el premi a la trajectòria és per al productor musical Gay Mercader, que va portar a casa nostra artistes com King Crimson i Traffic.