S’estrena 'Dimoni O’Clock', un documental pop sobre les festes de Sant Antoni
La primera projecció de la peça serà aquest dijous a les 18 h a Sa Congregació, a sa Pobla
Palma“Si ho penses, els dimonis, durant la festa de Sant Antoni, són com estrelles del rock. És impossible accedir a ells, i durant unes hores són el centre de tot, tots els ulls són damunt ells. És molt fàcil sentir-s’hi fascinat, especialment si ets un foraster, com deis aquí, i et trobes amb tot aquest món tan desconegut fora de l’illa”. Així explica el fotògraf Ramiro E. com va començar la seva relació amb tot un món que ha volgut retratar des d’una mirada creativa, artística i, sobretot, molt pop. Ho ha fet al documental Dimoni O’Clock, una peça de prop de vint minuts de durada que s’estrenarà aquest dijous a sa Pobla en el marc de la programació oficial de les festes de Sant Antoni del municipi.
La idea inicial era fer tota una sèrie de retrats en format audiovisual dels diferents dimonis que protagonitzen les festes arreu de l’illa. “Jo venc del món de la fotografia i per això el punt de partida era molt visual, amb un concepte de videoretrats aplicats als dimonis que a poc a poc ha anat mutant per endinsar-se en el terreny documental. Vàrem veure que era difícil tenir el control de les coses que ens anàvem trobant i que allò més adient era entrar-hi i deixar que fossin totes aquestes escenes imatges les que anassin nodrint el documental. Hem apostat per escapar del perfeccionisme estètic i, en aquest sentit, l’aportació de Joan Porcel, l’encarregat de la cinematografia de la peça, ha estat essencial”, explica el director de Dimoni O’Clock, un títol que vol ser una aclucada d’ull tant a les arrels com a la vocació internacional de la proposta.
La festa més important de l’any
Nascut a Argentina i especialitzat en el món de la moda, el director d’aquesta obra reconeix que no és un “documental convencional” i que tampoc pretenen ni pontificar ni donar lliçons. “M’interessava el fenomen dels dimonis però, sobretot, m’interessa tota la gent que hi ha darrere, tots els joves que s’hi vinculen i que ho viuen d’una manera tan intensa”, argumenta. “Al cap i a la fi, Mallorca deu ser l’únic lloc del món en què després de reis les festes continuen. A la resta d’Espanya gener té unes altres connotacions, relacionades amb l’estalvi, mentre que aquí és una prolongació de les festes perquè encara ha d’arribar una de les més importants de l’any, per no dir la major de totes”, explica.
Així, d’ençà de fa dos anys, l’equip encarregat del documental ha anat enregistrant diferents imatges vinculades a la figura del dimoni a municipis com sa Pobla, Manacor i Artà, però també a Portocristo i a llocs com el restaurant Cal Dimoni on el mateix director de la peça reconeix que, d’alguna manera, va començar tot. “Jo gairebé no coneixia l’existència dels dimonis, ni molt menys sabia que fossin tan importants i vigents, i vaig descobrir el fenomen un dia que vaig anar a dinar allà, vaig començar a sentir curiositat en veure que hi havia tant d’interès en els dimonis i que eren tan diferents dels que hi ha a altres llocs, com els dels correfocs de Catalunya, sense anar més enfora. I de llavors ençà he llegit i investigat molt sobre aquestes figures, també sobre la relació que han tingut en alguns moments amb l’auge del turisme, i tot això es reflecteix al documental, de manera subtil”, relata.
Al documental, produït per CAP-Dept, també hi ha participat l’artista Dídac Alcaraz, creador de tota una sèrie de textos que acompanyen la narració. Si bé l’única data confirmada per ara de projecció del documental és la de l’estrena, aquest dijous, en el marc de les festes de Sant Antoni de sa Pobla, la idea de tot l’equip és poder-ne fer més durant els pròxims mesos, tant dins com fora de Mallorca.