SUPLEMENT ESPECIAL FOC I DIMONIS

Sa Pobla acull el retorn de les bèsties de foc i la pólvora

Dissabte, 23 d'octubre, es fa una mostra de colles de dimonis a Can Cirera Prim

Un dimoni de foc davant un fogueró de sa Pobla.
2 min
Dossier Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània Desplega
1.
Mallorca, capital de les festes del foc
2.
Atiem el foc de la cultura per mantenir viu el nostre patrimoni
3.
Andreu Ramis, antropòleg: "L'aparició de colles de dimonis es pot relacionar amb la de les neofestes"
4.
"Les festes són espais de tensió de poder i les dones lluitem pel nostre"
6.
Sa Pobla acull el retorn de les bèsties de foc i la pólvora

PalmaAmb prudència i esment, però també moltes ganes. La part més lúdica i festiva del Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània és a sa Pobla. Consisteix en una mostra de dimonis i bèsties de foc de Mallorca, que estan agrupades a la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de foc les Illes Balears. Fundada l’any 2008, va ser una manera de posar en comú les necessitats d’aquests grups, davant l’auge de creació de colles que hi ha hagut als pobles de les Balears des de final dels anys 90. El president d’aquest col·lectiu, Miquel Caimari, assegura que hi ha “ganes i il·lusió” de fer aquesta trobada: “Des de l’esclat de la pandèmia s’han fet algunes cosetes però molt puntuals i petites. A més, els correfocs estaven prohibits. Que ens tornem a trobar un bon grapat de colles a sa Pobla és una bona notícia. En qüestió de tres dies se n’hi van apuntar una vintena”, explica.

Caimari deixa clar que l’encontre de dimonis, diables i bèsties de foc d’aquest dissabte, 23 d’octubre, no és un correfoc, “perquè encara no permeten que hi hagi interacció entre el públic i els dimonis”, diu. A més, el que s’ha de fer és demostrar que les coses es fan bé. “Esperem que sigui un revulsiu per començar a abordar les festes de Sant Antoni”, expressa. I concreta que “encara que des de fora pugui semblar que els correfocs siguin anàrquics, des de dins hi ha moltes ordres i està tot molt controlat”.

Així, cap a les 18 hores, el parc de Can Cirera Prim es convertirà en l’escenari d’aquest primer gran encontre de colles de dimonis de Mallorca després de l’esclat de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. L’organització no vol revelar com serà l’espectacle, però asseguren que aquells a qui els agradi sentir l’olor de pólvora en gaudiran.

Encara que hi hagi moltes ganes de trobar-se, Caimari assegura que el confinament i la pandèmia hauran passat factura a moltes colles. “Això és com jugar a futbol. Si no hi ha partit, no hi vas. A moltes colles hi ha hagut gent que s’ha donat de baixa, i encara no sabem si n’hi ha que hauran desaparegut. Estar tant de temps aturats és el que ha fet més mal al col·lectiu”, lamenta.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, manifesta que aquest retorn a la pólvora s’ha plantejat en el marc del simposi perquè els visitants internacionals puguin veure una mostra d’un dels temes que més protagonisme tenen a les ponències i comunicacions que es fan al Teatre Municipal Mar i Terra. La directora de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), M. Carme Jiménez Fernández, recorda que en cada simposi fet d’aquesta temàtica s’ha separat el programa amb una part més acadèmica, centrada en l’estudi de les celebracions i figures simbòliques en qüestió, i una part més lúdica. “Les activitats complementàries es programen per aconseguir que la proposta del simposi sigui d’interès per gent diferent”, defensa la directora de l’IRMU.

Dossier Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània
Vés a l’ÍNDEX
stats