Sa Pobla, epicentre del jazz
La 24a edició del Festival Mallorca Jazz sa pobla tindrà lloc entre el 30 de juliol i el 26 d’agost
El municipi de sa Pobla tornarà a omplir-se de música jazz durant el mes d’agost per la 24a edició del Festival Mallorca Jazz sa Pobla, un esdeveniment consolidat pel qual han passat les primeres espases mundials d’aquest gènere musical. En aquesta edició destaca com a cap de cartell la guanyadora de dos premis Grammy, la cantant Cécile Mclorin. “Ella és un dels valors en alça d’aquestes noves fornades de cantants de jazz actuals. És una al·lota que, a 28 anys, arrasa a tots els festivals europeus i les revistes especialitzades li estan fent reverències per tres discos que té i encara no estan publicats per multinacionals”, afirma Pep Crespí, programador del festival.
Un altre dels noms a remarcar dins el panorama internacional és el d’Enrico Rava, trompetista, compositor i referent del jazz europeu. Aquest veterà del jazz italià fou una de les figures més destacades del segell discogràfic alemany de jazz ECM, pioners a editar jazz contemporari i innovador.
El jazz de l’estat espanyol estarà representat pel quintet Trempera!, format per músics que coincidiren en la seva etapa d’estudiants al Conservatori d’Amsterdam. Han rebut premis com el de la Dutch Jazz Competition el 2016 i el de Millor Grup de Jazz de 2015. Arriben a sa Pobla amb el seu primer disc, Saturanlia, que presentaran en directe.
El jazz amb segell de les Illes Balears arribarà de la mà del mallorquí Toni Vaquer, un dels músics més prometedors i amb més projecció internacional del territori. “Nosaltres, com a programadors, també tenim en compte la música que es fa aquí, a la nostra illa, i hem donat via lliure a Toni Vaquer perquè fes una big band amb el repertori i els músics que ell volgués. Així, dia 13 d’agost presentaran la Mallorca Jazz Collective. Pens que està preparant un concert amb més de 20 músics damunt l’escenari”, explica Pep Crespí.
Seminari Internacional de Jazz
El festival incorpora des de fa tretze anys una part pedagògica en forma de tallers o masterclass tant per a músics que volen iniciar-se en aquesta disciplina com per a altres de més experimentats. Els seminaris són coordinats pel bateria i compositor americà Jimmy Weinstein i estableixen sinergies entre els participants de les Illes amb els que venen de fora. “La part pedagògica és una part important, tots aquests seminaris i masterclass, perquè els que hi participen pot ser que siguin els futurs músics que sortiran en el cartell que feim nosaltres”, apunta Crespí.
Els tallers proposats per a l’edició d’enguany inclouen el de la trompetista japonesa instal·lada a Barcelona Natsuko Sugao, que oferirà un seminari d’iniciació a la trompeta de jazz. El d’una de les millors cantants de jazz vocal contemporani, Jay Clayton, i un laboratori d’improvisació amb el compositor Toni Vaquer. A més, es continua amb el seminari d’iniciació al jazz que es va posar en marxa fa tretze anys amb el nom de Traveling School Playjazz, impartit per un grup internacional de professors coordinat per Weinstein.
Concerts Off
La programació inclou també una vintena de concerts que es duran a terme el vespres del mes d’agost a la plaça Major de sa Pobla. “Aquesta proposta neix de la dinàmica de la plaça, que és un nucli comercial i de vida del poble; tots els establiments que hi estan ubicats tenien ganes que els vespres el festival tingués continuïtat i que hi hagués concerts. Nosaltres hem fet la programació amb el més bo i millor dels músics mallorquins, des de Llorenç Barceló, Marcos Collado i Pep Garau fins a músics d’aquesta nova fornada. Seran concerts de petit format, duos o trios, i també molts de concerts finals de seminaris, que acabaran mostrant el que han après a la plaça, a l’espai públic. Són concerts de petit format però de tanta qualitat com el concert més internacional que pugui venir”, comenta Crespí.
L’edició d’enguany serà la primera en la qual hi haurà un dels concerts de pagament i serà el que oferirà la cap de cartell, Cécile McLorin, a la plaça Alexandre Ballester. “El patrocini ens ha davallat i, per no davallar la qualitat, hem pensat fer-ne un de pagament”, comenta el programador. Amb el suport d’empreses privades i, en aquest cas, del públic, continua la tercera dècada d’un festival que aposta pel present de l’escena jazzística i per revisar i reinterpretar el llegat del gènere i els seus mestres.