Sa Pobla ja té 'Saïm', una publicació que convida a repensar el seu teixit urbà
L'edició especial és fruit d’un taller conduït per l'artista Antoni Miralda per a la fundació ALTTRA i es va distribuir dissabte passat amb l'ARA Balears
PalmaAmb l’objectiu que sigui la primera de moltes, aquest dimecres s’ha presentat Saïm, una publicació nascuda d’un dels tallers organitzats per la Fundació ALTTRA amb el lema “repensar les illes”. “Ara que ho hem posat en marxa, la intenció és poder treure també publicacions amb la resta de tallers que s’han duit ja a terme i amb les que puguin venir d’ara endavant”, reconeixia la directora de la fundació, Clara Garau, abans de la presentació. “La idea és que sigui una espècie de col·leccionable que serveixi tant per deixar constància del que s’ha fet com per poder generar també noves converses i activitats al voltant de cadascun d’aquests tallers”, afegia.
La presentació de Saïm ha tingut lloc al centre cultural Sa Congregació de sa Pobla, municipi on va tenir lloc i que d’alguna manera va protagonitzar el taller conduït per l'artista Antoni Miralda, qui ha estat el director creatiu d'aquesta edició especial que es va distribuir el passat dissabte amb l'ARA Balears. Va ser a principis del passat mes d’octubre quan els participants es reuniren per reflexionar al voltant de la coneguda com “la ruta del colesterol” de la localitat. D’aquelles trobades, on també van intervenir la cuinera Maria Solivellas o el periodista Andreu Manresa, entre d’altres, en sorgiren les idees i projectes que es recullen a Saïm.
“Les coses s’han d’investigar, parlar, reflexionar i intercanviar. Com a ciutadans, o com a poblants si voleu, no ens ho podem trobar tot fet. Tots tenim dret a opinar, i molt més sobre elements com una rotonda, que formen part del mobiliari urbà i que són tan quotidians que ja ni els veim. I són espais que conviden a la participació ciutadana, a la reflexió col·laborativa”, assegurava Antoni Miralda abans de la presentació de Saïm.
Una de les protagonistes de la publicació -i del taller que l’ha originat- va ser una de les rotondes que conformen la via de circumval·lació de sa Pobla, l’única que no té cap element artístic i que, per tant, es podria dir que roman buida. Al llarg de les 24 pàgines que conformen Saïm, de fet, es poden trobar diferents propostes: des d’ubicar-hi escultures vinculades a la identitat de sa Pobla fins a reconvertir-la en una espècie de menjador a l’aire lliure. “Jo crec que la publicació deixa molt clara la idea del taller, que és que hi ha un concepte molt clar, però les aproximacions són obertes. La diversitat dels talleristes i de les seves col·laboracions es reflecteix en aquestes pàgines”, assegura l’artista Antoni Miralda, “perquè hi ha tota classe de reflexions i propostes que van del que és imaginari al que és impossible sense deixar de banda la realitat”.
Una crida a la participació ciutadana
La publicació ha comptat amb la distribució de l’ARA Balears i pròximament es podrà trobar també a la pàgina web de la Fundació ALTTRA. A més, la directora de la fundació, Clara Garau, ha volgut avançar també que en els pròxims dies s’obrirà una convocatòria de participació per tal que tothom que vulgui pugui també fer propostes i llençar idees en relació amb els temes tractats al taller coordinat per Antoni Miralda. “Volem que es vagi generant un moviment en aquest sentit, que no tot quedi reduït a allò que es va xerrar al taller i que tothom en pugui formar part. Al cap i a la fi, el que feim nosaltres és convidar una sèrie d’artistes a fer unes activitats vinculades amb l’entorn i volem que això sigui accessible i comprensible per a tothom”, ha explicat Garau.