Saïm: melodies pop tocades amb mala llet
La banda felanitxera i manacorina trepitja i sona amb força dins el panorama musical actual
Palma“Els accidents no tenen per què ser dolents. De fet, les persones es coneixen per accident”, i Accidents són el que li ocorre a Saïm en el seu darrer disc. El trio format per Joan Roig i els germans Gómez, Natàlia (baix i veus) i Dani (bateria), sona fort en l’escena musical mallorquina. En parlam amb el guitarrista, cantant i compositor, Joan Roig (Felanitx, 1980).
Roig és llicenciat en Belles Arts i, a banda de la música (Shenobi, Manfel, Gitane), cultiva la fotografia i obres plàstiques. La portada del segon disc de Saïm, Accidents, és seva. “És una obra també accidental, feta a partir de collages diversos”, recalca el músic.
Lletres en català
Saïm va néixer fa devers tres anys quan Roig, amb dos membres més, va decidir emprendre el projecte. És una banda que du l’etiqueta de post hardcore, malgrat que el músic creu que fan música pop: “Són melodies pop tocades amb mala llet”. Les lletres de les cançons són totes en català i les composicions pròpies i íntimes del músic felanitxer “parlen sobretot de mi, de la meva generació, del pas del temps, de la nostàlgia del temps passat o de la por de perdre la joventut, però amb un rerefons optimista: tot es pot fer a qualsevol edat”, a diferència del seu primer treball, Qwerty, que era més fosc, líricament.
Al músic li agrada sonar en directe i el contacte amb el públic, malgrat que durant l’entrevista ens atén amb un semblant tímid. Roig expressa les seves angoixes, ràbia, penes o alegries a través de la música i sobretot del directe.
Darrerament han fet un bon grapat de concerts: a diferents sales de Ciutat, a la fira del disc, a diversos locals de les seves contrades... tot i que “a Mallorca toques tres pics i ja canses”, recalca el músic. També han actuat a fora, el cap de setmana passat anaren a Eivissa, convidats per l’associació Xiringuito a Groenlàndia i amb el suport del circuit TalentIB. Enguany, juntament amb Jansky, foren els representants mallorquins al Mercat de Música Viva de Vic i han fet concerts a Barcelona, Girona, etc. “És essencial per a un grup sortir de Mallorca. Si una banda no surt de l’illa, s’ofega. Això ajuda que de cada vegada tinguem menys vergonya i més contactes. També és gràcies a l’empenta del segell discogràfic independent Bubota” que Saïm té més repercussió.
Saïm és de les poques bandes del seu gènere que tenen una dona a la formació, és la baixista Natàlia Gómez. “Quan anam a tocar sempre és de les poques dones i ens enorgulleix”, relata Roig.
El cantant creu que no es podria dedicar exclusivament a la música i compagina les actuacions amb la docència, és professor de Plàstica d’un institut de Secundària. De fet, “si m’hi pogués dedicar, voldria dir que alguna cosa no estic fent bé. La música que agrada i surt pertot em sembla molt poc interessant. No dic que sigui més bona o més dolenta i m’agrada la música en general, flip amb alguns temes de Beyoncé, per exemple. No obstant això, crec que hi ha molta música que ens donen massa digerida. Per això amb Saïm feim com un trencaclosques en el qual és el públic el que pot anar ajuntant les peces, fa pensar, no tot sona bé, m’agrada el so brut, de sala de música. Per això m’apassiona tocar en directe, que és quan la música és de veres”, comenta.
Roig considera que a Mallorca hi ha molta gent fent bona música i que es mouen coses: “M’agraden bandes com Jorra i Gomorra, Da Souza, Trance o els Zulu Zulu”.
El músic felanitxer entén el disc com una inversió: “Encara estic en números negatius, però els que hem gravat àlbums sabem que és una cosa que no es recupera mai”. Aquest darrer treball discogràfic, Accidents, té una edició molt acurada en format de CD i també de vinil. Fou enregistrat per Michael Mesquida i Pep Toni Ferrer als estudis Favela a finals del 2016, mesclat per Michael Mesquida i masteritzat per Rafa Rigo als estudis Urban. El grafisme i el collage són de Joan Roig. De fet, Roig com a artista plàstic també ha fet algunes exposicions i confecciona multitud de cartells amb un estil propi, són seus els dissenys de Catxarros Fest, que es farà dissabte, 16 de desembre, a S’altre Bar de Portocolom, i cartells d’actuacions de diversos grups, el pòster de Laboratori Sibil·les per a la XX Fira Mediterrània de Manresa o el del Rock and Rostoll de l’any passat, entre molts d’altres. Així mateix, és estètica el nom del grup, Saïm, que conté la potència de la dièresi. “És un nom que representa una cosa poc agradable però estèticament molt bona i alhora molt nostrada”, relata el professor de plàstica.
Els Saïm actuen avui vespre a la sala Maraca Club de Palma juntament amb la banda madrilenya Tigres Leones.