Reobre la sala Atrium com un nou espai per reivindicar la identitat catalana
El teatre tindrà 90 localitats, un espai per treballar l'escena digital i una zona gastronòmica
BarcelonaPrimer va ser una vaqueria, després una corretgeria i, finalment, ara és un teatre que ha canviat radicalment el seu interior. La sala Atrium, situada al carrer Consell de Cent número 435 de Barcelona, s'inaugura dimarts vinent després d'una remodelació absoluta i la incorporació del local adjacent, que era una llar d'infants que va tancar durant la pandèmia. El nou Atrium tindrà 90 localitats i un escenari de 8,5 per 6 metres, el doble d'espai que l'anterior. El teatre creix amb una sala-estudi dedicada a la creació i producció, amb especial protagonisme de la tecnologia a escena, i amb un espai gastronòmic que funcionarà com un lloc de trobada per al barri, amb la voluntat d'acollir debats i tertúlies. "Aquest nou local és molt important per a nosaltres, perquè ens permet agrupar totes les branques que volem impulsar", explica el director de l'Atrium, Raimon Molins.
El teatre reneix amb la identitat catalana com a eix central de la seva programació. "Volem recollir qui som, d'on venim i per què som així", diu Molins. Per això l'espectacle inaugural de la nova etapa és Verbagàlia, de Víctor Català, protagonitzat per Paula Blanco i Oriol Genís. "Víctor Català va ser una dramaturga que no van entendre en el seu moment però que estava al nivell de grans noms com Àngel Guimerà i Santiago Rusiñol. Fa reflexions extraordinàries sobre la crisi de la modernitat i ens interpel·la avui dia d'una manera devastadora", subratlla el director del muntatge, Albert Arribas.
La programació seguirà amb el retorn del monòleg generacional Ramon i amb un cara a cara entre Lluís Soler i Bernat Quintana a L'impossible, l'adaptació de la novel·la d'Erri de Luca. L'espectacle de dimensions més grans serà Arribaràs i serà de nit, un musical de Marc Artigau dirigit per Marc Chornet i amb Neus Pàmies, Paula Jornet, Isabel Soriano i Toni Guillamat al repartiment. Abans d'acabar la temporada, l'Atrium també acollirà una entrevista fictícia entre Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany i recuperarà Decadència, que Carles Martínez i Míriam Alamany van estrenar el 2019.
Pioners en l'escena digital
L'ús d'elements audiovisuals, pantalles i intel·ligència artificial seguirà sent una marca de la sala, que sempre ha estat pionera en aquesta línia. "Tindrem un espai de R+D i hem incorporat equips tecnològics per poder inventar fins on siguem capaços –assenyala Molins–. Tractem l'escena digital igual que hem tractat el teatre d'objectes: entenent que l'actor dona vida a elements inanimats". L'Atrium va néixer com una companyia el 2004 i estava formada per David Verdaguer, Llàtzer Garcia, Albert Prat i Annabel Castany, entre altres. Després de treballar un temps des d'un local de Gràcia, el 2011 van fer el salt a l'espai del carrer Consell de Cent i la companyia teatral va perdre pes per cedir-lo a la gestió de la sala i l'exhibició.