La sala Bóveda cancel·la els concerts per una denúncia per soroll i acusa "un especulador immobiliari"
El denunciant considera que el local del Poblenou té "unes instal·lacions ruïnoses i totalment desfasades que incompleixen la normativa"
BarcelonaLa sala Bóveda, situada al carrer Roc Boronat de Barcelona, ha cancel·lat tots els concerts després de rebre una denúncia per soroll. Segons informa l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc) a través d'un comunicat, l'Ajuntament també ha notificat a Bóveda una ordre de precintament a partir del 26 de novembre. La sala, que es va inaugurar el 1992 i està especialitzada en música rock, explica que no havien tingut mai cap incidència amb els veïns. La denúncia per soroll l'ha presentat la nova propietat d'un local comercial d'un edifici proper, ubicat al carrer Ramon Turró. Segons l'Asacc, aquest local "s'està utilitzant com a lloguer temporal d'habitacions numerades, amb zones comunes i trànsit constant de llogaters sense que consti cap cèdula d'habitabilitat".
Luis Rojas Ruiz, el representant de la propietat demanant, desmenteix la versió de l'Asacc. "No és cert que sigui un local destinat al lloguer vacacional", diu Rojas Ruiz, que assegura que es tracta d'"un habitatge amb la corresponent cèdula d'habitabilitat que fins al setembre de 2024 ha estat ocupada per la propietària, que no és cap especuladora, i la seva família (quatre menors d'edat)", i que aleshores va decidir llogar l'habitatge "perquè no podia viure-hi més en les actuals circumstàncies, i esperant que se solucionés el problema".
A partir de la denúncia, la sala Bóveda va dur a terme mesures sonomètriques per comprovar l'impacte acústic dels concerts. En horari de concert –que acaben habitualment a les onze de la nit, afirmen– es produeixen pics provocats per la bateria que superen els límits establerts per la normativa. "No havien ocasionat mai cap molèstia, perquè era totalment compatible amb l'activitat i l'horari comercial d'unes oficines", diu el comunicat de l'Asaac. L'activitat amb música gravada de la sala, que es pot allargar fins a les sis del matí, no supera els límits de so establerts per la normativa.
De moment la sala ha renunciat a l'activitat de concerts i de música en directe per evitar el tancament total del local. En paral·lel, ha presentat una denúncia contra la propietat de l'edifici, que "està exercint una activitat especulativa no permesa i que no s'ajusta a la llicència". L'Asacc lamenta la situació provocada per "la denúncia d'una sola persona nouvinguda" i recorda que la sala "s'ha vist obligada a cancel·lar més de 70 concerts ja programats" i reivindica l'activitat cultural de Bóveda, "amb una programació musical estable amb bandes locals i internacionals". L'associació considera que aquesta situació evidencia com la cultura "es veu amenaçada per l'especulació immobiliària, la gentrificació i l'incompliment sistemàtic de les ordenances pel que fa a l’ús dels habitatges com a lloguers d’habitacions temporals".
Segons el denunciant, el problema no és tant l'activitat de la sala Bóveda com el fet de tenir "unes instal·lacions ruïnoses i totalment desfasades que incompleixen la normativa i causen perjudicis a uns veïns que no poden descansar de manera normal". "Això és el que és determinant, i no el tipus de contracte de la gent que viu a l'habitatge. Centrar la qüestió en això últim és demagògia, victimisme i mala fe", diu Rojas Ruiz.