La salsa infal·lible de La Sra. Tomasa
El grup barceloní inaugura amb El Colectivo el festival Mas i Mas, amb 165 actuacions previstes fins al 31 d'agost
BarcelonaNo hi ha cap ritme llatí que es resisteixi a La Sra. Tomasa. El septet barceloní ho ha demostrat des de fa gairebé una dècada fusionant bugalú, guaguancó, txa-txa-txa, sons afrocubans i timba amb bases electròniques, funk i hip-hop. La seva salsa lliga amb tot, i ho demostraran una vegada més aquest dijous al Teatre Coliseum acompanyats d'El Colectivo en el concert inaugural del festival Mas i Mas, que té previstes 165 actuacions fins al 31 d'agost.
"Aquest concert és especial per molts motius, però potser el més important és que des de l'inici de la pandèmia els músics hem anat perdent altaveus on tocar, i cada ocasió que podem tornar a dalt de l'escenari és molt preuada. Necessitem continuar actuant, no només pels diners, sinó per continuar sentint-nos vius", explica Pau Lobo, veu de la formació i un dels tres integrants inicials del projecte el 2012, juntament amb Santi Longarón (saxo) i Marc Soto (bateria). "El primer bolo va ser el 2013, així que d'aquí un parell d'anyets tocarà celebrar-ho amb una gran festa", avança. Completen la formació Alberto Limiñana (baix), Jordi Sanz (guitarra), Kquimi Saigi (teclat) i Pablo Domínguez (percussió). "La nostra essència és poder fer el que volem, amb qualitat, sense doblegar-nos a la comercialitat –recorda Lobo–. Quan vam començar rondàvem els 20 anys i ara ens acostem als 30. En tot aquest temps hem sumat molta carretera i les lletres i les sonoritats han anat guanyant. Hem substituït la canya i la festa per un so molt més cohesionat de grup".
Bona sintonia amb El Colectivo
En el concert de dijous, La Sra.Tomasa es deixaran acompanyar per El Colectivo, amb qui han col·laborat intermitentment des que a finals del 2017 van gravar un vídeo amb la cantant Ahyvin Bruno que van estrenar a YouTube. "Volia ser una espècie de regal de Nadal per als nostres amics, familiars i fans, i va agradar tant que ho vam repetir –continua–. D'aquí va néixer la idea de les Live sessions". Als sis vídeos, gravats en pla seqüència, hi apareixia sempre algun convidat: les veus de Niño Maldito, les Sey Sisters, Sr. Wilson, Adala i Desiree Diouf, però també una secció de vents que també serà present al Coliseum. "Hi ha un total de 34 persones implicades al concert de dijous, pel qual queden molt poques entrades –explica Lobo–. Tenim molt bona sintonia amb El Colectivo, a tots ens agrada experimentar i ens mantenim fora de l'escena principal de la ciutat, lluitant per continuar guiant-nos per la llibertat".
A més de les cançons que integren Live sessions (2019) –entre les quals hi ha Ella, Sepa mi gente i Yo soy así–, al concert sonaran també un parell de temes de l'últim disc de La Sra. Tomasa, Alegre pero peligroso (2020), que es va publicar "un mes abans del confinament del març passat" –recorda el cantant– i peces també de cadascun dels integrants d'El Colectivo. "Són una porta enorme a nivell creatiu i ens agradaria continuar treballant junts", assegura la veu de La Sra. Tomasa. Pau Lobo admet que, des de fa un any i mig, "el món de la cultura està pringant molt", i que el seu gran desig és que el món "torni a ser una mica com el d'abans". Només així podran recuperar els concerts arran de terra, amb el públic envoltant la formació en 360 graus i a molt poca distància. "Ara no pot ser, però serem dalt de l'escenari donant-ho tot", promet.
La versatilitat del Mas i Mas
Jazz, soul i flamenc són els tres eixos principals del cartell del festival Mas i Mas, amb el Jamboree com a epicentre –igual que en edicions anteriors– però amb presència també a Los Tarantos, la sala Moog, el Teatre Coliseum i la plaça del rei de Barcelona. S'hi estrenarà el projecte Caminos, del guitarrista Chicuelo amb la bailaora Karen Lugo, el violoncel·lista Martín Meléndez i el bateria David Gómez; Chano Domínguez hi actuarà amb alumnes del Taller de Músics, i es comptarà amb la presència internacional del guitarrista italià Francesco Zampini, la cantant nord-americana Gisele Jackson, el vocalista neerlandès Steffen Morrison, el trompetista suec Anders Bergcrantz i el saxofonista polonès Sylwester Ostrowski, a més del llegendari baixista texà Gary Willis, resident a Barcelona des de fa anys.