Herois del 1714, Mossos d’Esquadra i ‘The walking dead’

Albert Sánchez Piñol i Oriol Junqueras ofereixen una lliçó d'història al Mercat de Nadal del Llibre del TR3SC

Oriol Junqueras i Albert Sánchez Piñol / FERRAN FORNÉ
Laura Serra
12/12/2015
3 min

BarcelonaNomés cal sentir conversar durant una hora el novel·lista Albert Sánchez Piñol i l’historiador Oriol Junqueras per estar convençut que podrien seguir amb el micro arrapat i parlant del segle XVIII ben bé fins que acabi el procés. L’escriptor està entusiasmat amb un dels protagonistes del seu nou llibre, 'Vae Victus' (La Campana), el soldat austriacista Joan Barceló, àlies 'Carrasclet': “Si en comptes de Capçanes hagués nascut a Missouri hauria sigut més famós que Jesse James”, diu, incapaç d’entendre per què aquest personatge ha quedat eclipsat per altres herois populars.

Sense ànim de fer espòilers, es pot dir que Carrasclet es creuarà amb l’inefable Martí Zuviría que ja vam conèixer a 'Victus' en la resistència antiborbònica post 1714. “Els carrasclets eren una plaga per al règim fora de les urbs perquè eren un moviment molt popular. Tant, que es va muntar un exèrcit per combatre’ls. Com es deien? Mossos d’Esquadra! Quan es van crear els Mossos se’ls hauria d’haver dit Carrasclets, si es volia fer el símil de la recuperació de les llibertats. Oriol, ara que es pot negociar tot…”, insinua al president d’ERC, que somriu però no recull el guant.

El XVIII és un segle apassionant perquè existeixen visions il·lustrades enfrontades però tenen en comú l’optimisme, la possibilitat que l’home sigui feliç”, opina l’antropòleg i novel·lista. “El segle XIX em sembla horrorós, perquè s’inventa el colonialisme, que esclavitza els negres, i la industrialització, que esclavitza els blancs, i el racisme científic, que porta a l’apocalipsi del segle XX”. Si s'ha de jutjar per la incontinència verbal de Junqueras, l’historiador hi està d’acord. És sentir una referència a les constitucions i lleis perdudes el 1714, que no es pot estar de retrocedir cinc segles (!) per oferir una lliçó 'express' sobre per què el poble i fins i tot alguns borbons en volien la restauració. És citar el terratrèmol de Lisboa del 1755, que Junqueras necessita descriure’l al detall: afirma que es va notar el moviment a l’aigua de la font del claustre de la catedral de Barcelona. La seva memòria és enciclopèdica.

Però també s’ha estudiat els detalls de l’època Sánchez Piñol. “Si hagués volgut que 'Vae Victus' fos 'gore', hi hauria més morts que a les sis temporades de 'The walking dead'”, assegura, i cita documents de l’època on es diu que “caldria inventar un nou martiri per als catalans perquè executant-los no n’hi ha prou”.

La trobada entre historiador i novel·lista s’ha celebrat en el segon Mercat de Nadal del Llibre que organitza el TR3SC a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i inclou concerts, xerrades, presentacions i signatura i venda de llibres. Si algú tenia poca feina aquest Nadal i la llista de Reis oberta, Sánchez Piñol i Junqueras ja s’han encarregat de posar-nos deures. Primer, esclar, llegir 'Victus' i la seva seqüela, 'Vae Victus'. Segon, l’escriptor obligaria tothom a repassar la correspondència entre Voltaire i Rousseau, “que en el fons explica el conflicte entre la dreta i l’esquerra”. Tercer, el polític convida a llegir tots els llibres de Joan Francesc Mira, un “personatge brutal que hauríem d’alçar a tots els altars” i que simbolitza “els fills de la il·lustració que es troben amb un món per al qual no s’havien preparat”, diu, afegint-hi de passada Stefan Zweig. Quart, la historiografia del segle XVIII, començant per García Espuche. I cinquè –i ja avisa que és “una maldat”– Junqueras recomana fervorosament llegir Kant, i tot seguit cita (bé) les dues principals obres i el seu contingut.

stats