Un Sant Jordi que també baixa a la Rambla
Fins a 29 llibreries tindran paradeta als carrers de Ciutat
Palma"De la mateixa manera que els medicaments es venen a les farmàcies, els llibres es venen a les llibreries". Aquesta ha estat la proclama del president del Gremi de Llibreters de Mallorca, Àlex Volney, a la presentació de la programació de la diada de Sant Jordi 2023. Fins a 29 llibreries tindran paradeta als carrers de Ciutat en un recorregut que enguany canvia el traçat, tal com ha explicat Volney. A causa de les obres a la plaça d'Espanya hi haurà 10 llibreries que s'ubicaran al passeig de la Rambla, al costat de les floristeries, que aquest diumenge, de manera extraordinària, estaran obertes. "Aquesta tradició que vàrem iniciar fa 30 anys, que a Mallorca no hi havia tradició amb les roses i va ser difícil", ha explicat Volney, "no només s'ha consolidat sinó que enguany vendrem a un lloc on esper que la gent tingui present l'esforç que fan també des de les floristeries".
El president del Gremi de Llibreters ha convidat també els residents de la Part Forana a "aprofitar el transport i entrar a Ciutat, enguany que no els agafa fent feina" i ha reclamat als editors que pensin més en els llibreters: "Les multinacionals lluiten pel seu espai i competeixen entre elles, però els llibreters no volem que els lectors paguin més pels llibres: ens ho estan posant molt difícil". També ha criticat la difusió i repercussió a alguns mitjans dels actes previstos per Sant Jordi. "A TV3 en parlen cada cinc minuts i aquí a la televisió pública només en parlau quan us deixen", ha afirmat. A més d'Àlex Volney, de Llibres Ramon Llull, han pres part de la presentació Andreu Carles López, de Finis Africae, Victor Artime, de l'Fnac, i Leticia Suárez de la Llibreria Campus.
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, ha revindicat que "la millor manera de generar activitat econòmica a Ciutat és comprant un llibre", mentre que Bel Busquets, consellera insular de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, ha definit Sant Jordi com "la festa de la cultura" i ha subratllat la importància de la figura dels llibreters. "És un bon dia per fer cas dels consells que ens donen quan ens acostam a les paradetes i quan anam a les botigues", ha dit, i ha recordat que és important no només comprar llibres, "també s'han de llegir!". Finalment, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern, Miquel Company, ha manifestat que "per Sant Jordi poden començar moltes històries polides, especialment amb els més petits. És un dia de cultura, no només del fet literari sinó també de l'hàbit que tan important és transmetre a les generacions futures".