Sant Jordi 2024

Sant Jordi multitudinari a Girona en el retorn al nucli antic

Milers de visitants han omplert la Rambla i plaça Catalunya des de bon matí en una diada que, per primera vegada, s'ha estès pels carrers del barri del Mercadal

La plaça Catalunya de Girona ha tornat a acollir les parades de Sant Jordi
5 min

Després de quatre anys desplaçada a la Devesa per culpa de la pandèmia, la diada gironina de Sant Jordi ha tornat a celebrar-se a l’emplaçament clàssic de la Rambla i la plaça Catalunya, que s’han omplert de gom a gom des de ben d’hora. Recuperar la tradició al nucli antic era una demanda expressa de llibreters i paradistes de Girona, perquè, en l'última edició al parc de plataners, ja sense mascareta ni restriccions, tot i gaudir de més espai a l’aire lliure, van patir molt amb la solana, el vent i la pols.

En el retorn al Barri Vell, la distribució de les parades s’ha reorganitzat per tal d’esponjar el recorregut per tot el barri cèntric del Mercadal, per on han caminat milers de visitants a la recerca de llibres i roses. La quarantena de llibreries i floristeries s’han distribuït per la plaça Catalunya, evitant l’antic cul d’ampolla de la Rambla, que enguany han ocupat el prop d’un centenar d’entitats, editorials i associacions, repartides també entre el carrer Nou, el pont de Pedra, la plaça del Vi i el carrer Santa Clara.

Tot i ser un dia feiner, els carrers han quedat atapeïts des de primera hora, amb moltíssima afluència de gent; i el temps, amb fred però pocs núvols amenaçadors, ha acompanyat la jornada fins a la traca final de la tarda-vespre. “Hi ha molta gent. Venim d’uns anys de cap de setmana, però veiem que el públic es busca la vida per sortir de la feina al matí”, diu Jordi Gispert, de la Llibreria 22.

Entre els venedors atabaladíssims que atenen preguntes i peticions, han signat i xerrat amb els lectors alguns escriptors gironins, com Miquel Berga, Lluís Muntada, Mercè Saurina, o els periodistes de crònica negra Jordi Grau i Tura Soler, amb molta tirada popular. A Girona, abans dels rànquings oficials, la majoria de llibreters ja s’han aventurat a destacar com a possibles top vendes Ramon Gener, Maria Nicolau o la biografia de Josep Pla de Xavier Pla. També han funcionat molt bé edicions d’anys anteriors, Les calces al sol, de Regina Rodríguez, o L’alegria de viure, de Sílvia Soler, a més de les traduccions de Guerra i pau, de Tolstoi, o El paradís de les dames, d’Émile Zola.

Aquest any, com a novetat, ha muntat parada per primera vegada l’Editorial Gavarres, Premi Nacional de Comunicació de Proximitat, que, a més d’editar revistes, també publica llibres. “És una experiència nova, una gran festa. Pensàvem que només es venien els llibres més mediàtics, però les nostres revistes han volat i també hem venut llibres de fons de la col·lecció d’història i autors de narrativa com en Cuyàs o Pairolí”, afirma Àngel Madrià, director de l’editorial.

Per Aniol-Costa Pau

Un home fulleja un llibre a la Rambla Nova de Tarragona aquest Sant Jordi

Els tarragonins trien i remenen entre les últimes novetats editorials a la Rambla Nova

Per Jordi Mumbrú

La Rambla Nova de Tarragona difícilment matina tant com per Sant Jordi. A les 6.30 h del matí, quan el sol encara dormia, els primers llibreters i floristes començaven a instal·lar les parades per omplir-les de llibres i de flors. Feia un fred que pelava, segons expliquen, però almenys els núvols no amenaçaven pluja. A mesura que el dia s'aixecava i la resta de tarragonins sortien de casa, la Rambla anava cobrant vida. Els alumnes de les escoles i els instituts, els escriptors que firmaven i passejaven, els lectors que no donaven l'abast, un músic que tocava R.E.M. i targetes de crèdit amunt i avall. També hi havia els polítics, que una vegada més han vingut a la Rambla per Sant Jordi a regalar roses, plantes, xapes, globus i a recordar que d'aquí dues setmanes hi ha eleccions.

Per als tarragonins, a la Diada ja comença a haver-hi massa gent, però per als que no fa gaire que hem arribat de Barcelona hi ha la mida justa. La gentada no impedeix que es puguin anar mirant amb calma els llibres de les 137 parades o que es pugui conversar amb algun dels escriptors que firmen llibres, com Olga Xirinacs o Ricard Lahoz, periodista que acaba de publicar Tarragoninament, un recull dels articles que ha publicat durant els deu últims anys al diari digital Fet a Tarragona! També es podia parlar amb escriptors més joves, com la reusenca Ona Spell, que signava exemplars d'Hasta que dejemos de ser idiotas. "És el primer cop que vinc a Tarragona per Sant Jordi", ha explicat a l'ARA. A la tarda també signava a Reus.

Entre les notícies a destacar hi ha la presència de les tres llibreries que van obrir l'any passat i que gaudeixen de bona salut. "Estem molt contents. Aquest any ha anat bé, però encara hi ha gent que no ens coneix, i Sant Jordi ens ajuda molt", ha explicat Andreu Pinyol, uns dels socis de la cooperativa El Soterrani.

Però no tothom estava encantat. "A mi dona'm el Sant Jordi d'abans", deia Ricard Espinosa, que va gestionar la llibreria La Capona durant 25 anys. Segons aquest llibreter ja jubilat, "abans es podia aprofitar Sant Jordi per vendre llibres de fons que consideressis que valien la pena, però ara només es poden vendre les últimes novetats". "A les llibreries els va bé, però això és com un circ", ha dit Espinosa.

Per Jordi Mumbrú

Sant Jordi a l'avinguda Francesc Macià amb la Rambla de Ferran, a Lleida.

Bon ambient a Lleida malgrat el dia laborable i la baixa temperatura

El dia laborable i la baixa temperatura no són un inconvenient a Lleida per celebrar Sant Jordi amb un bon ambient. La capital del Segrià presenta enguany 187 parades, moltes més que anys anteriors. La majoria de parades estan situades entre l’avinguda Francesc Macià i la Rambla de Ferran, on les sensacions són bones i els paradistes afirmen que serà “un bon Sant Jordi”. Aquest punt de la ciutat ha atret centenars de persones des de primera hora del matí i els venedors apunten que l’afluència de persones més forta s’espera a la tarda, entre les 18 i les 20, quan la majoria de la gent hagi sortit de la feina.

El llibreter Jordi Caselles, expresident del Gremi de Llibreters a Lleida, que té la seva parada ubicada a la Rambla Ferran, ha valorat la “diversitat de títols” que hi ha enguany, especialment d’autors de la demarcació lleidatana, i ha destacat entre els més venuts del dia Història d’un piano de Ramon Gener i Tor: Foc Encès de Carles Porta. Pel que fa a les roses, el gremi de floristes apunta que la rosa vermella tradicional és un cop més la preferida entre els lleidatans/es.

El tradicional esmorzar literari de Pagès Editors i Editorial Milenio que dona el tret de sortida de la diada de Sant Jordi ha aplegat aquest matí mig centenar d'autors i autores. La lectura de la glossa ha anat a càrrec enguany de Mariona Visa, investigadora especialitzada en comunicació social i audiovisual, professora universitària i escriptora lleidatana

stats