Sebastià Portell, al pregó de la Literanit: "Teniu davant vosaltres un altre nin que llegia dins el lavabo"
L'escriptor ha unit en el discurs les autores Marina Garcés, Antònia Vicens i el músic Elvis Presley, tots tres amb històries de lectura dins d'un vàter
Palma"La tapa d'un excusat va ser la cadira d'escriptori d'una de les més grans autores que hagi parit mai aquesta terra", ha dit Sebastià Portell referint-se a Antònia Vicens i '30º a l'ombra', que, efectivament, va escriure dins d'un vàter i a la nit. El pregoner de la Literanit ha teixit un discurs en què ha reflexionat sobre la intimitat de la lectura a partir de les experiències de tres persones diferents -Marina Garcés, Antònia Vicens i Elvis Presley- però amb un puny en comú: històries de literatura en un lavabo.
De Garcés ha invocat una conferència en què l'autora va parlar de la "revolució silenciosa de les nines que llegien al lavabo". "Nines i nins, és clar, que s'havien avesat a llegir de petits a totes bandes, en hores mortes que es tornaven hores vivíssimes, però que no podien llegir ni a escola, ni a música, ni a l'hora de jugar a tennis, bàsquet o futbol, perquè en aquests llocs s'esperaven altres coses d'ells", ha explicat Portell, qui ha afegit: "Per això, precisament, llegien d'amagat, de vegades de nit, quan tota la casa era a les fosques, dins el lavabo de ca seva. El vàter com un tron de l'art del futur que és la literatura".
De la pensadora barcelonina al continent americà i una llegenda: Elvis Presley, "a qui varen trobar allà, calçons baixos, perquè el rei indiscutible del rock and roll s'hi havia tancat per llegir per enèsima vegada un llibre que el tenia obsessionat: 'The impersonal life', de Joseph Sieber Benner", ha recitat l'escriptor.
Portell ha repassat, després, la seva relació d'amor amb els llibres, un fet que ha descrit com "natural". Des que el seu padrí Sebastià es va cuidar que "no me'n faltassin mai" fins a la feina en el taller d'enquadernació de la seva cosina Lluïsa a ses Salines, allà on va aprendre a "guillotinar, a descosir, a encolar, a ensumar i a donar noves olors als llibres malmesos". Aquí teniu -ha assegurat- "un altre nin que llegia dins el lavabo".
És de nit al país
Per acabar, el pregoner ha fet menció als fets "negres" que viu el país, com els migrants morts a "pocs quilòmetres de les nostres platges; presos que estan tancats "pel seu pensament polític"; els artistes que "han de fugir de la injustícia per les lletres de les seves cançons o anar a judici per haver dibuixat vergonyes de la policia", amb referència al cas de Comanegra i 'On és l'Estel·la?'. "Un país que encara té morts enterrats a les cunetes", ha afegit, tot llançant una pregunta: "No la veis, la negra nit?".
Tanmateix, ha afegit "és de nit però tenim els llibres, i mentre hi hagi llibres i hi hagi nines i nins disposats a entrar al lavabo, encendre el llum, abaixar la tapa del vàter i començar a llegir, hi haurà esperança. Hi ha esperança", ha conclòs.
Abans del pregó, a l'escenari hi havia Victor Uwagba, que ha explicat contes africans, ha cantat i ha tocat els tambors. També els nins i nines i els pares i mares han pujat dalt l'escenari a fer sonar djembé de totes les mides. Després del pregó, l'acte central: la lectura d''El Petit Príncep' en diversos idiomes, els més parlats a Mallorca.
Les activitats s'allarguen fins a les 23 h a bars, llibreries i espai públic. La literatura ja té una nit per celebrar.