Art
Cultura 09/09/2024

La galeria secreta de l'Empordà que ven obres d'art gràcies al boca-orella

Secret Mill és un espai amagat que fuig de la mercantilització globalitzada i aposta pel tracte directe entre artistes i compradors

3 min
Obres de l'escultor Jaume Roig a la galeria Secret Mill de l'Empordà

GironaEn un antic molí d'arròs, entre camps de conreu, prop de Sant Pere Pescador (Alt Empordà), s'amaga una galeria d'art privada molt singular i especial, on s'exposen obres d'artistes contemporanis. És la galeria Secret Mill, que, com indica el seu nom, manté la seva localització en secret, no surt al Google Maps ni està oberta al públic general, de manera que només hi poden accedir amants de l'art i compradors que concertin prèviament una cita per visitar-la.

El projecte va néixer fa un any, un cop acabades les obres de restauració finançades per un productor anglès, després que aquest antic molí quedés totalment destruït pel temporal Gloria. Des de la inauguració, hi han passat cinc artistes amb mostres d'obra recent, tota a la venda. El darrer ha sigut el pintor gadità Manolo Sierra, que ja tenia el seu estudi en aquest espai des de fa 18 anys, abans que es convertís en galeria, i ara n'és l'artista resident.

La directora de Secret Mill és Thaïs Botinas, historiadora de l'art amb una llarga carrera com a galerista, que s'encarrega de programar les exposicions i organitzar les visites amb els col·leccionistes, marxants o curiosos interessats. "Estava cremada de les galeries convencionals, que s'han convertit en un mercat de venda en línia, sense contacte amb les persones ni les obres, amb clients de tot el món que adquireixen peces per internet com qui compra una cafetera per Amazon. A Secret Mill volem tornar a la màgia de l'essència, al tracte directe amb l'artista, l'assessoria i l'atenció personalitzada", explica.

El secretisme i el misteri d'aquest lloc, lluny dels nuclis urbans, en una casa rural de parets blanques, finestres reixades i sostres descoberts, és clau per aconseguir aquest clima de calma i intimitat. "Funciona només pel boca-orella, així que tothom que ve realment és algú interessat en el món de l'art, sigui un col·leccionista de renom, un expert o un simple aficionat", explica. Per a la directora artística, Secret Mill és una mena de factoria de productes artesans, amb bona afluència de públic, però sense sobreproducció, ni actes multitudinaris ni vendes a l'engròs: "Volem fer valdre la part humana i la importància del temps, donant a tothom l'atenció que es mereix i tractant l'art amb més profunditat", argumenta Botinas.

Una obra de Manolo Sierra a la galeria Secret Mill de l'Empordà.

Manolo Sierra, artista resident: "És un luxe"

Els artistes que han passat per Secret Mill no s'encasellen en una sola disciplina o tendència artística, sinó que formen un ventall molt eclèctic i divers. Són la ceramista Yoyo Balagué, el pintor abstracte José María de Aurora, l'artista experimental Xavier González Arnau, l'escultor Jaume Roig i el pintor Manolo Sierra, que hi té l'estudi. "És un espai immens que he fet servir com he volgut durant molt de temps; és el meu temple, el meu lloc de feina i meditació –diu Sierra–. Ara que al costat hi tinc una galeria, per a mi és tot un luxe, perquè, en comptes de portar els quadres a fora de l'estudi per ensenyar-los, els puc treure i mostrar-los in situ a tothom que vingui".

Durant el mes de setembre, Sierra exposa a Secret Mill setze dels seus últims quadres de petit i gran format, la majoria olis sobre llenç, amb una poètica singular, entre el realisme i el simbolisme, que giren sobre el motiu de la lletra S. Més enllà de la geometria sinuosa d'aquesta lletra, la fixació del pintor per la S ve del mateix llenguatge: "Tenia un grapat de paraules que em perseguien, com silenci, saber, so, secret o el meu cognom, Sierra, a partir de les quals vaig començar a indagar en un procés d'introspecció, com si fos un portal o un punt de fuga, que m'ha portat al resultat d'aquestes obres", conclou l'artista.

La galeria Secret Mill: "una galeria privada, un taller amagat, un lloc secret"
stats