El sector cultural demana mesures urgents per pal·liar la crisi que ha provocat el coronavirus

Han expressat les seves necessitats als responsables de Cultura del Govern

El sector demana mesures urgents  Per pal·liar la crisi
Elena Navarro
21/03/2020
2 min

Els responsables de Cultura del Govern balear es varen reunir divendres amb els agents del sector per abordar la crisi que ha provocat la pandèmia del coronavirus. En aquestes reunions telemàtiques -una al matí i l’altra a l’horabaixa-, varen ser-hi presents la consellera de Presidència i Cultura, Pilar Costa; la delegada de Cultura, Catalina Solivellas; el director de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Mateu Malondra, i la directora de l’Institut d’Indústries Culturals (ICIB), Cristina Llambias.

Aquesta és una primera presa de contacte en què les associacions i entitats han plantejat les seves demandes i el Govern els ha informat de les mesures del Reial Decret d’estat d’alarma a què es poden acollir -fonamentalment, els crèdits ICO, prestacions a autònoms i agilitació dels ERTO-. També han explicat que flexibilitzaran els terminis de les subvencions. Segons els agents consultats, la tònica general ha anat en línia de demanar mesures urgents i concretes per a una indústria ja precària, que ha quedat totalment paralitzada i preveu grans pèrdues econòmiques.

“Ha estat una cosa més consultiva que no resolutiva”, explica Fàtima Riera, presidenta d’Illescena, que aglutina una trentena de companyies d’arts escèniques. “Per descomptat, han mostrat total voluntat, però no hi havia línies clares de treball”, opina. Des de l’associació, han demanat que es resolguin ràpidament les convocatòries de l’ICIB i de l’IEB, que es reprogrami tot el que s’ha ajornat i que s’abonin les pèrdues de les gires que ja s’havien contractat. Riera posa d’exemple el Govern català en la gestió de la crisi, que ja ha anunciat deu milions i vint mesures concretes per al sector: “Ens donaria la vida que les institucions balears prenguessin les mesures dràstiques que s’estan prenent a Catalunya”, rebla.

Artistes fora del decret

“El Decret d’estat d’alarma és per a aquells que estan en una situació regulada, i hi ha molts d’artistes que no hi estan”, expressa Alícia Llabrés, presidenta de l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes Balears. Assegura que “la gent està angoixada” perquè “la majoria són freelance o treballen amb contractes per projectes”, mentre que molts d’altres “estan donats d’alta a l’IAE però no d’autònoms, perquè no poden”. Afegeix que “alguns ja estan tenint problemes per pagar el lloguer dels estudis”. Davant aquesta situació, demanen una renda bàsica i més ajuts i beques.

El Gremi de Llibreters té la mateixa problemàtica del lloguer i, a més, es troba que “hi ha editorials que cobraran les factures a finals de març igualment”, exposa Maria Barceló, presidenta d’aquest col·lectiu. Per aquest motiu, un gran reclam és que s’aprovi la moratòria de lloguers -que no inclou el Decret- i que es prohibeixi la venda en línia del que no sigui de primera necessitat. “És injust per als petits comerços; ens fa molt de mal”, denuncia.

Per la seva banda, Pau Vadell, delegat a Balears de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), ha plantejat a la reunió que les institucions comprin llibres a les llibreries locals per distribuir a les biblioteques i altres mesures d’urgència, com que es paguin ara les activitats programades que s’han anul·lat, “perquè la gent necessita viure ara”, apunta. I afegeix: “Reprogramar significa minvar l’oferta de possibles activitats i gires”, tanca.

stats