La Setmana del Llibre en català demanda Hisenda per no retornar-li 130.000 euros de l'IVA cultural

El premi Trajectòria és per als distribuïdors de Les Punxes i el premi Especial per a Cavall Fort

Una edició anterior de la Setmana del Llibre
Laura Serra
18/07/2019
2 min

BarcelonaLa Setmana del Llibre en Català ha arribat als tribunals perquè Hisenda no els retorna els gairebé 130.000 euros de l'IVA que van liquidar de les edicions 2015 i 1016, mentre que el 2017 i –confien– el 2018 s'abonarà amb normalitat. El president de la Setmana, Joan Sala, està convençut que la demanda els serà favorable. Tot i que aquests diners no comprometen la viabilitat del projecte, sí que el condicionen. Cada any l'IVA equival a uns 60.000 o 65.000 euros. El pressupost de La Setmana arriba als 500.000 euros, la meitat dels quals són aportacions públiques.

La 37a edició de la Setmana se celebrarà del 6 al 15 de setembre a l’avinguda de la Catedral i tornarà a ser "de rècords", diu Sala: hi haurà fins a 260 novetats editorials, 270 activitats i comptarà amb 219 expositors (de 188 segells editorials, 16 llibreries i altres institucions). L'Institut Ramon Llull farà un estand només de traduccions de literatura catalana en altres idiomes i també convidarà 18 agents estrangers al mercat de venda de drets d'autor, que garanteix fins a 400 reunions amb els editors de Barcelona. Els distribuïdors de

Les Punxes Margrit Lömker i Oriol Serrano recolliran el 23è premi Trajectòria, i Cavall Fort rebrà el premi Especial de la Setmana. El premi i el cartell d'enguany són obra d'Ignasi Aballí.

No repetir Sant Jordi

L'escriptor suec David Lagercrantz, continuador de la saga 'Millennium', serà el convidat internacional, però entre les novetats de la Setmana hi ha desenes d'obres d’autors com Isabel-Clara Simó, Albert Sanchez Piñol, Xavier Bosch, Màrius Serra, Martí Domínguez i Najat El Hachmi. Hi haurà 250 escriptors que signaran llibres en aquests deu dies: "Estem obsessionats que no volem que es converteixi en un altre Sant Jordi. Hi ha un contacte molt més pròxim amb l'autor i amb l'editor", diu Sala. Com l'any passat, a les paradetes es distribuiran els llibres de les diferents editorials per garantir que hi hagi varietat i fons, però enguany les llibreries tindran un 20% de l'espai que podran decidir segons la seva especialització. En els últims quatre anys les vendes han pujat exponencialment, un 65%. La facturació superava els 500.000 euros el 2018.

Entre les noves iniciatives hi ha que les activitats paral·leles han sigut escollides per una comissió d'experts (cosa que ha permès segmentar millor, per exemple, l'oferta jove) i que les presentacions seran introduïdes com si durant tota la jornada es fes un programa de ràdio. Es continuaran fent 12 itineraris literaris i regalant les llibreries infantils en forma de casa de cartró. També es farà la Nit de la Setmana el 7 de setembre.

stats