Música
Cultura15/01/2020

Seward celebra 10 anys d’una idea amb 10 concerts (i un sopar)

El grup barceloní actua en una desena d’espais de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat

Xavier Cervantes
i Xavier Cervantes

Barcelona“Fa deu anys Seward no era ni una idea”, recorda Adriano Galante, veu, guitarra i banjo d’un grup barceloní que és qualsevol cosa menys convencional. Eren uns músics que es coneixien de tocar a les What The Fuck!, les jam sessions que organitzava el club Jamboree de Barcelona els dilluns. I un dia, el 25 de gener del 2010, aquella no idea va començar a fer-se idea.

“Volíem tocar, però no sabíem gaire què volíem tocar”, diu Galante. Aquell era el camí: viure la música i no tant pensar-la. És això el que ha convertit Seward en una experiència sempre sorprenent, en una cruïlla vivíssima de bagatges diversos i, no menys important, en una manera de ser músic i de moure’s buscant la dignitat professional.

Cargando
No hay anuncios

Per celebrar el desè aniversari, Seward han muntat una festa especial que comença avui a l’Espai Jove Boca Nord i acabarà el 25 de gener a la sala VOL del Poblenou. Tot plegat seran deu concerts i un sopar en onze espais diferents de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. “Crec que mostrarem gairebé totes les cares de Seward; almenys les més representatives d’aquests deu anys”, diu Galante. Hi haurà el format acústic, la improvisació més lliure, una nit de hip-hop amb micro obert, música per a la projecció de la pel·lícula Blade runner, un discofòrum amb música comentada, l’estrena del projecte Cachete... i, finalment, la presentació del que serà el nou disc de Seward, el cinquè d’una banda amb un nucli fundacional format per Galante, Juan R. Berbín (percussió) i Pablo Schvarzman (guitarra) i una llarga llista de còmplices com ara Marcel·lí Bayer, Meritxell Neddermann, Jordi Matas i Martín Leiton, entre molts d’altres. “Som més un col·lectiu que una formació tancada”, confirma Berbín.

Els espais, els músics convidats i la naturalesa dels concerts de l’aniversari són com un mapa de la Barcelona musical més activa i compromesa tant amb l’entorn social com amb la realitat artística. Per exemple, són grup resident a l’Ateneu Popular de 9 Barris, i té tot el sentit perquè representa un model de gestió comunitària que té molt a veure amb un grup que va decidir fer les coses a la seva manera i sense fugir d’estudi davant qüestions com les condicions laborals dels músics (formen part del Sindicat de Músics Activistes de Catalunya) i la llibertat d’expressió (van participar en els concertsNo Callarem).

Cargando
No hay anuncios

“El canvi ve des d’aquí, d’assumir que la feina de músic és una professió i que has de dignificar-la i lluitar per ella”, assegura Berbín. Això els va dur a qüestionar les inèrcies més tòxiques de la indústria musical i a entendre que l’art no ha de ser necessàriament una bombolla aïllada dels conflictes del dia a dia. “Vam treballar molts anys amb un mànager anglès que vivia a Londres. Teníem la cosa aquesta de músics petits que pensen que tot és millor fora -explica Galante-. Però vam veure que volíem fer les coses d’una altra manera. I va ser un alliberament brutal. No tenim res a amagar, ni hem de fer cap concert per obligació per aconseguir una gira; les coses passen quan cultives relacions amb les persones”. Ha sigut un procés més lent, al marge de plataformes de streaming, perseguint una relació més justa amb el món digital i trobant una via lliure de les pressions de les marques. I se n’han sortit.

Per a Seward és important viure la música en espais on puguin sentir que formen part d’alguna cosa. “Hem estat en festivals on ets allà com si fossis una ampolla de cervesa, on no passa res. Tampoc ens interessa fer una gira de trenta concerts en trenta dies en trenta ciutats diferents, no té cap sentit. Els grups haurien de plantejar-se sortir de la roda disc-gira-disc. Nosaltres ens estimem més passar temps en un lloc i teixir relacions amb comunitats per fer coses”, diu Galante.

Cargando
No hay anuncios
El calendari del desè aniversari del grup Seward

Espai Jove Boca Nord. Dimecres 15 (20.30 h)

La celebració comença al Carmel amb Freeward, col·lectiu d’improvisació no dirigida amb músics convidats, com Amidea Clotet, Iván González, Sara Fontán, Ramon Prats, Juliane Heinemann i Vicent Pérez.

Heliogàbal. Dijous 16 (20 h)

Diu el percussionista Juan R. Barbín que els Seward del 2020 recuperen l’esperit dels inicis del grup. Al bar de Gràcia ho faran explícitament tocant en format acústic peces del primer disc, Home: a collection (2011). I Nara is Neus com a convidada.

Nau Bostik. Divendres 17 (20.30 h)

Nit de micro obert a la Sagrera amb la complicitat de Say It Loud, BCN Hip Hop Collective i Llobregat Block Party. L’ànima hip-hop de Seward en un homenatge a les WTF Sessions.

El Pumarejo. Dissabte 18 (20 h)

Sessió d’improvisació a l’Hospitalet de Llobregat. A l’escenari: Jordi Oriol, Mireia Calafell, Martí Sales, Eduard Escoffet, Javier Gallego Crudo, B1N0, Marina Herlop i Nico Roig, entre d’altres.

Cinemes Maldà. Diumenge 19 (19.30 h)

Música en directe per a la projecció de la pel·lícula Blade runner en un espectacle especial. I amb Oriol Roca i Panxii Badii com a músics convidats.

Le Cucine Mandarosso. Dilluns 20 (20 h)

No serà un concert, sinó un sopar en un restaurant on Seward havien tocat i cuinat sovint. Per “entrar-hi, menjar i brindar” recomanen portar “una ampolla de vi o unes postres”.

Convent de Sant Agustí. Dimarts 21 (20.30 h)

Estrena de Desprendimientos, un espectacle de cinema expandit en 16 mm i improvisació sonora amb Adriana Vila Guevara, Nora Haddad i David Crespo (Balago).

Absenta del Raval. Dimecres 22 (21 h)

Presentació de Cachete, el projecte paral·lel festiu i ballable, una línia de fuga que afegeix encara més elements de sorpresa a l'univers Seward.

Centre Cívic Albareda. Dijous 23 (20 h)

Za!, Sara Fontán, Alfons Serra (Mishima) i Seward compartiran escenari al Poble-sec en un concert dedicat al segell Gandula.

La Iguana. Divendres 24 (20.30 h)

Un discofòrum a Sants per xerrar, escoltar i tocar amb la complicitat de Pedro Struklej.

VOL. Dissabte 25 (20 h)

Punt final de la festa al Poblenou amb la presentació del disc nou del grup, en què col·laboren músics Meritxell Neddermann, Jordi Matas i Martín Leiton.