Cultura09/12/2020

El cant de la Sibil·la, una dècada sent Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco

El Consell de Mallorca, juntament amb el Bisbat i el musicòleg Francesc Vicens, ha preparat un seguit d'activitats per celebrar el desè aniversari de la declaració

Ara Balears
i Ara Balears

PalmaFa una dècada que el cant de la Sibil·la, que cada nit de Nadal adverteix la població d'arreu de Mallorca de l'arribada del jorn del Judici Final, és Patrimoni Immaterial segons el llistat de la Unesco. El popular anunci en forma de cant que profetitza sobre la vinguda del fill de Déu, molt popular arreu de l'illa (de fet, Mallorca, juntament amb l'Alguer, Sardenya, és l'únic lloc d'Europa on el cant de la Sibil·la s'ha conservat des de temps medievals sense interrupció) va ser inclòs en el llistat de la Unesco el mes de novembre de l'any 2010. Per celebrar-ho, i contribuint en la tasca de difusió i promoció del patrimoni, la Direcció Insular de Patrimoni ha presentat aquest dimecres diverses propostes i activitats que es faran en relació amb aquesta efemèride.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha presentat les iniciatives de la Direcció Insular, entre les quals destaca un projecte didàctic per facilitar l'aprenentatge sobre el cant d'origen medieval entre l'alumnat de Primària i Secundària (de 6 a 16 anys). També s'han programat visites guiades al taller del Bisbat on es restaura la Sibil·la del conjunt de la Casa Santa de Sant Nicolau, a més d'un acte a l'església de Sant Nicolau de Palma per viure "la màgia de les matines", ha explicat Busquets. Sense la implicació del Bisbat i la feina de Francesc Vicens, musicòleg especialista en la Sibil·la a Mallorca, encarregat del projecte didàctic, aquest desè aniversari "no hauria estat possible", ha dit la consellera.

Cargando
No hay anuncios

Els dies 15 i 16 (dimarts i dimecres) de desembre seran les visites al taller del Bisbat on es restaura la Sibil·la del conjunt de la Casa Santa de Sant Nicolau, un recorregut que també servirà per visibilitzar la feina que fa la Direcció Insular de Patrimoni i el Bisbat per recuperar i conservar el patrimoni, ha valorat Busquets.

Cargando
No hay anuncios

Dia 17 de desembre és l'acte central de celebració d'aquesta fita de reconeixement del Patrimoni Immaterial. Serà un acte a les 19.30 h a l'església de Sant Nicolau de Palma (serà necessari inscriure-s'hi prèviament a través del correu sibil.la10inscripcions@gmail.com).

La Sibil·la per als infants i joves

Des del Consell de Mallorca s'ha impulsat el projecte didàctic (que es pot consultar aquí) sobre la Sibil·la que ha coordinat Francesc Vicens. L'objectiu és preservar i divulgar el tradicional cant. El material està adreçat a l'alumnat, docents i mestres de Primària i Secundària per tal d'acostar-los la Sibil·la en tota la seva dimensió.

Cargando
No hay anuncios

Són un total de 60 activitats i dos projectes interdisciplinaris distribuïts en 22 fitxes didàctiques (10 fitxes per a Primària i 12 fitxes per a Secundària). Cada fitxa conté un apartat curricular i un apartat d'activitats. El primer apartat indica quines matèries es poden treballar amb la fitxa, i també té un text de presentació de continguts. La segona part és la concreció, per matèries, de cada una de les activitats, amb enllaços a materials complementaris (vídeos, imatges, textos, enllaços i bibliografia). En aquesta fitxa, per exemple, s'expliquen les sibil·les de l'antiguitat.

El conjunt d'activitats abasta 7 de les matèries de Primària i 11 de les de Secundària que inclou el currículum educatiu vigent.