Mèdia

‘Sicília sense morts’, una porta oberta a la corrupció km 0

El llibre de Guillem Frontera es converteix en una ficció audiovisual dirigida per Lluís Prieto. S’emetrà a IB3 aquesta tardor i és protagonitzada per Fèlix Pons, Pep Tosar i Mar Fiol

D’esquerra a dreta: l’escriptor Guillem Frontera; el director general d’IB3, Andreu Manresa; i la periodista Maitane Moreno.
4 min

PalmaEl president del Govern balear rep a casa seva una rata morta. Una periodista novella investiga una trama de corrupció i descobreix que no tot és el que sembla (ni que la seva professió és com ella pensava), submergida en els mecanismes ocults que discorren als marges del poder. Corrupció, mentides, venjances. Són les claus de la novel·la de Guillem Frontera Sicília sense morts (2015), “una veritat literària basada en la vida real”, que diu l’autor. I ara, també, són les claus de la nova ficció d’IB3, una de les sèries més esperades de l’any. Divendres se’n varen estrenar els dos primers capítols en el festival de cinema Atlàntida Film Fest, però s’haurà d’esperar a la tardor per veure la ficció a la pantalla petita. Frontera adverteix, amb amabilitat, els fans de la novel·la: “No hi ha cap escriptor amb dos dits de front que esperi que una adaptació d’una obra a un altre format sigui el mateix relat. Jo tampoc. El que ha fet el director, Lluís Prieto, està molt ben fet”.

Lluís Prieto, que també està darrere de Treufoc –un dels èxits de ficció de la televisió autonòmica– explica que Sicília sense morts dona continuïtat a la proposta que fa uns anys es fa a IB3: “Són productes més cinematogràfics que surten de l’estètica de sèrie de plató. Rodam en escenaris reals, cosa que fa que l’estètica sigui més atractiva. És una aposta més actual i similar a altres produccions que hi ha en plataformes de continguts”, apunta, i celebra la complicitat i capacitat de treball de l’equip: “Aquesta manera de rodar duu més feina, és menys àgil i requereix que tothom estigui despert”.

Els actors Fèlix Pons, Pep Tosar i Mar Fiol es posen en la pell dels personatges principals: el flamant i jove de 40 anys que arriba a la presidència del Govern balear, un columnista veterà i una jove periodista, respectivament. Els tres s’enfronten a diferents reptes durant els vuit capítols que dura la sèrie. Altres noms que formen part de l’elenc són: Lara Martorell, Blai Llopis, Ruth Llopis, Santi Pons i Salvador Oliva, entre d’altres. Un càsting “espectacular”, segons Guillem Frontera, que opina que Tosar hauria de ser “com a mínim a Hollywood”.

Entrar als despatxos

Hi ha, arreu, moltes sèries que tracten la relació entre les esferes de poder i els mitjans de comunicació. La danesa Borgen i l’estatunidenca House of Cards en són dos exemples. Aquesta ficció, però, acostarà el públic illenc als despatxos dels seus representants, com ara els del Consolat de Mar. “Durem els espectadors a llocs on fins ara no havia pogut accedir”, assenyala el director. “Sicília sense morts és un exercici de creació a partir d’una novel·la que explica com viuen les persones relacionades amb el poder i els mitjans de comunicació. Crec que això serà el que més sorprendrà l’espectador, veure la corrupció des d’un lloc diferent, perquè sempre l’hem vista des del punt de vista periodístic”. Així, la ficció detalla fets “sense voluntat de jutjar ni justificar”, comenta Prieto.

La corrupció, símptoma de malaltia

Aquesta ficció posa la corrupció que hi ha hagut a les Illes damunt la taula. El director comenta que es veu com aquestes estructures més obscures “són un símptoma d’una malaltia més profunda”:“Quan apareix la corrupció és perquè l’individualisme es col·loca per damunt de la consciència col·lectiva, quan ens interessa més el que és particular i no els interessos generals”.

L’autor del llibre considera que s’ha aconseguit un “bon producte” i que fins i tot es distingeix en comparació a altres ficcions que es fan per aquí: “Però tampoc ho vull dir massa, això”. Frontera no va involucrar-se en la redacció del guió: “Un ha de saber quan s’ha de retirar. Vaig anar un dia cinc minuts al rodatge, perquè varen insistir a convidar-me. Jo no som d’aquells que va a tocar els nassos als directors”, amolla, mig en broma i mig seriosament. El guió, que ja estava fet quan Prieto va incorporar-se al projecte –ell només el va “supervisar” i “adaptar”­–, l’han escrit Xavier Uriz i Toni-Lluís Reyes.

Frontera continua amb les seves advertències a aquells que estimen la novel·la: “La història és la mateixa, però trossejada i distribuïda d’una altra manera. Quan et poses davant una pantalla, no has de pensar si allò que veus et recorda una novel·la que vares llegir fa temps. Crec que els que han llegit Sicília sense morts no han de cercar les pàgines del llibre a la pantalla. Si en algun moment recorden el que vaig escriure, serà perquè el director ha fet molt bé la seva feina”. I recordau: qualsevol semblança amb la realitat és, clarament, pura coincidència.

La tardor a IB3

Sicília sense morts és una de les sèries més esperades d’aquest any, però abans que s’estreni a la pantalla petita la pròxima tardor els espectadors d’IB3 en veuran una altra, també dirigida per Lluís Prieto: Mòpies. De fet, aquesta és la primera ficció en què han col·laborat IB3, TV3 i À Punt Mèdia. És de gènere fantàstic, “un projecte molt més personal i diferent”, diu Prieto; està ambientada al santuari de Lluc i té quatre episodis. La catalana Valèria Sorolla i la mallorquina Alba Brunet són les dues actrius protagonistes.

stats