Els sindicats policials denuncien el Govern balear per l'ajuda a un llibre humorístic sobre el Procés
Volen que s'analitzi el finançament del còmic 'On és l'Estel·la?' i el seu contingut, perquè consideren que "pot incórrer en un il·lícit penal"
PalmaEls sindicats policials de les Illes Balears (SUP, CEP, UFP i SPP) varen presentar divendres dematí una denúncia davant la Fiscalia de les Illes Balears per haver donat una ajuda al còmic On és l’Estel·la? (Comanegra), de l’il·lustrador manacorí Toni Galmés. Volen que s’investigui el finançament i que “s’analitzi el contingut del còmic, davant la possibilitat que pugui incórrer en un il·lícit penal”, segons ha anunciat el sindicat SUP a les seves xarxes socials.
On és l’Estel·la? és una obra humorística i satírica per a adults que repassa alguns dels episodis més transcendentals del procés català, com les manifestacions de la Diada, l’1 d’octubre, el 20-S, l’escorcoll d’impremtes o la manifestació de Brussel·les.
Els sindicats ja varen avisar dijous en un comunicat que hi havia possibilitat d’emprendre “actuacions legals contra els autors materials d’aquestes injúries”. En la mateixa nota, qualifiquen el llibre de “pamflet” i insisteixen que va dirigit al públic infantil “per la seva presentació”. Afegeixen que l’obra fa “apologia completa al colpisme separatista català” i qualifiquen l’actuació del Govern de les Illes Balears de “vexatòria, insultant i humiliant” pel fet d’haver-li atorgat una subvenció mitjançant l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB).
L’IEB no en pot controlar els continguts
Xisco Rotger, director de l’IEB, ha assegurat que “no hi ha cap clàusula que permeti a l’IEB controlar els continguts de les obres que reben subvencions”. En concret, On és l’Estel·la? va rebre 1.000 euros de la línia de promoció de la literatura i el còmic a l’exterior, dirigida a autors o editorials balears. La institució atorga més de 1.300 subvencions a través de les seves línies d’ajuda cada any.
A més, Rotger explica que l’ajuda s’assigna abans que s’escrigui el llibre i els doblers es transfereixen un cop s’han justificat les despeses. El director de l’IEB assegura que, com a institució pública, respecten “el desacord dels sindicats policials” i argumenta que “l’editorial va complir tots els requisits i nosaltres vàrem complir objectivament les normes de la convocatòria”.
Un llibre humorístic i per a adults
Per part seva, l’editorial Comanegra argumenta que queda clar que és un llibre per a adults: “El contingut del llibre ja és prou clar” i, a més, “a la coberta hi apareix un +18, una icona que no permet dubtes”, han expressat en un comunicat de premsa. També asseguren que el llibre apel·la al sentit de l’humor ja des de la contraportada i l’empara “el dret a la llibertat d’expressió”.
Segons les primeres informacions, publicades per l’ Última Hora, els sindicats es plantejaven la denúncia perquè el còmic conté “insults, mentides, injúries, difamacions i incitació a l’odi contra les forces i cossos de seguretat de l’Estat”. “És intolerable que existeixin publicacions infantils a les Illes en què s’insti els nins a rebel·lar-se contra els agents de l’autoritat”, afegien.
En aquest sentit, l’editorial Comanegra critica que els dos exemples que cita l’Última Hora com a “més ofensius”, segons els policies, són dibuixos fets a partir d’imatges reals i “basats en notícies del moment”. Un d’aquests mostra un policia que desallotja una manifestant amb les mans a les seves parts íntimes, i l’editorial adjunta al comunicat la imatge real en què es basa la vinyeta.
L’altre dibuix és el d’un policia disparant aigua a la cara d’un altre agent en el context d’un dia d’estiu en una piscina. Comanegra assegura que “es veu clarament que la pistola és d’aigua i l’ambient, festiu”. En tot cas, afegeix, “l’autor del llibre es va inspirar en fets que varen ocórrer durant el Procés, com el vídeo gravat l’1 d’octubre en què es mostra un policia agredint un company.