Son Fornés va ser molt rellevant també en època romana
Acabada la quinzena campanya d'excavacions del jaciment, els arqueòlegs aprofiten per fer balanç de les troballes
PalmaAl jaciment arqueològic de Son Fornés, a Montuïri, s'ha fet la quinzena campanya d'excavacions, que va començar el 3 de juliol i acabà aquest divendres passat. Les tasques han estat dutes a terme per una trentena de persones entre l'equip professional d'arqueologia, voluntaris i estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Entre les troballes cal destacar un conjunt d'edificacions que aportaran molts d'elements per a l'estudi del jaciment. Les excavacions s'han articulat en dues zones, tal com relata l'arqueòloga de Son Fornés Paula Amengual.
Per una banda, "hem estudiat un edifici que hem descobert que ha estat d'una gran monumentalitat tal com demostren les pedres de gran format que hem trobat caigudes una vora l'altra i que ens indiquen que, tot i que fou un edifici d'època pretalaiòtica, tingué una gran importància en l'època romana. D'aquest edifici, no en coneixíem gairebé cap informació", relata Amengual.
"Hi ha una sèrie de dependències que evidencien que hi havia hagut persones i que varen anar remodelant de l'edifici original", hi afegeix l'arqueòloga. Entre les troballes hi ha una cisterna, banquetes, la presència d'una columna central de l'edifici, bolles de pasta de vidre, diversos fragments de ferro i molta ceràmica, sobretot trossos d'àmfora "és el que més hem trobat, generalment contenidors de vi que ens donen informació del tipus de persones que sovintejava l'edifici, que eren d'un cert poder adquisitiu. Dins aquest mateix edifici es veu que va haver-hi un incendi i que l'any 100 aC hi tornà a viure gent, per tipus d'àmfores trobades o un petit anell de bronze. Llavors la zona quedà abandonada i enterrada".
Per altra banda, també s'ha excavat la zona de la muralla del jaciment, de la qual ja es tenia constància. S'ha pogut documentar que es tracta d'una edificació de més de 3 m d'ample i s'hi han trobat diverses dependències d'època romana. Alguns dels objectes que les excavacions han permès trobar són bales de fona i també bales de plom que "gairebé no es troben a Mallorca". "Amb això s'ha pogut demostrar que la muralla tenia alguna relació com a dependència militar, per la quantitat de material bèl·lic trobat", assenyala l'arqueòloga. La muralla és posttalaiòtica i es va reaprofitar en època romana.
El Museu Arqueològic de Son Fornés, a Montuïri, presenta aquest dilluns vespre els primers resultats de les troballes fetes enguany, que han ajudat a revelar alguns interrogants sobre la història d'aquest poblat talaiòtic.