Cartografia
Cultura23/03/2023

El sostre de la Llotja: un mapa per imaginar un nou món

A partir de sis projectors, l''Atles' del cartògraf mallorquí Cresques Abraham cobrarà vida gràcies a la tasca Xavi Bové Studio i Dalumen Lab, impulsada per Es Baluard

PalmaEl mes de febrer passat, Es Baluard va inaugurar l'exposició Sense rumb, que aplega obra pròpia i privada per comparar el món en temps del cartògraf mallorquí Cresques Abraham (1325-1387) amb l'època contemporània. L'Atles català del cartògraf és el punt de partida d'aquesta mostra, que ara s'expandeix amb una activitat paral·lela: una instal·lació immersiva a través del videomapatge que posa en diàleg l'arquitectura de la Llotja de Palma amb la cartografia mallorquina d'Abraham.

L’equip artístic que s'ha encarregat d'aquesta creació ha comptat amb Xavi Bové Studio i Dalumen Lab. S'inaugurarà dimecres, dia 29 de març, a les deu del vespre. També es podrà veure dijous i divendres, 30 i 31 de març, de les 18 a les 22; l'horari del cap de setmana (dissabte, 1r d’abril, i diumenge, 2) serà de 10 a 13 i de 18 a 22 hores.

Cargando
No hay anuncios

El creador Mitos Colom, de Dalumen Lab, ha explicat que el projecte ha estat "un repte" especialment per la "resolució tècnica" que implica l'edifici de la Llotja. La creació audiovisual es projectarà al sostre partir de sis projectors. Els diferents elements de l'Atles són "un punt de partida" i un camí en si mateixos, i faran un "viatge pel sostre del monument arquitectònic". Simularà les estrelles i el cosmos, "la manera més primitiva de guiar-nos", ha apuntat Colom.

Segons ha explicat la directora d'Es Baluard, Imma Prieto, la idea és demanar-se "què suposa, avui en dia, imaginar el món": "Ho feim a través de l'estudi i el coneixement de com es pensaven que era el món al s. XIV quan, per Occident, "el món només existia des de Portugal fins a la Xina".

Cargando
No hay anuncios

El projecte inclou llums, so multicanal –hi haurà fins a 10 canals de so– i làsers. Amb tot, el sostre de la Llotja es converteix en un mapa de llum enorme en què per primera vegada a la història s’integren en un mapa anotacions i detalls que il·lustren el que en aquell temps es considerava que era el món (ja que encara no es coneixia a Occident l’existència del continent americà).

Cargando
No hay anuncios

El conseller de Cultura del Govern, Miquel Company, ha celebrat la comunió entre institucions públiques i la bona voluntat de tothom per permetre que projectes com aquests, "pensants en poc temps", acabin sortint.

El director general de Promoció i Difusió Cultural de l’Ajuntament de Palma, Marcos Augusto, ha subratllat que aquest projecte és important perquè ofereix "un coneixement de la rellevància dels cartògrafs mallorquins" i permet al públic "conèixer la història de com varen projectar el món des de l'illa": "No parlam d'un mapa; parlam de la immensitat del coneixement, de la geografia que ens marca els límits de la història. Un mapa que és un text on llegir-nos com a societat", ha pronunciat Augusto.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha celebrat la tasca d'Imma Prieto, que des del principi "tenia clar quin tipus de museu volia i com volia expandir-lo". Aquest projecte és un exemple més que demostra "que ho ha aconseguit", amb l'excepcional idea de "casar una joia del gòtic civil amb la cartografia de Cresques Abraham".

L’activitat s’emmarca en els actes de celebració dels 40 anys de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.