Art

La subhasta dels 1.500 milions d'euros ven obres de Van Gogh, Klimt, Gauguin, Seurat i Cézanne

La venda de l'art de Paul G. Allen, cofundador de Microsoft, a Christie's esdevé històrica

“Les Poseuses Ensemble (Petite version)” , de Georges Seurat
3 min

BarcelonaLa subhasta de la col·lecció del cofundador de Microsoft Paul G. Allen s'havia anunciat com la més important de la història, i els resultats de la primera de les dues vendes, celebrada dimecres a la nit a Nova York, va complir les expectatives: cinc grans obres van superar els cent milions d'euros, i el total de la nit va arribar a la xifra rècord de 1.506 milions d'euros. Les models, de Georges Seurat, va ser adjudicat per 149 milions de dòlars, cinc vegades el rècord de l'artista a les subhastes (els preus inclouen la comissió de la casa de subhastes). Les protagonistes de Les models són tres dones nues dins l'estudi de l'artista. Curiosament, al fons del quadre es pot veure la que es considera com l'obra mestra de Seurat, Tarda de diumenge a l'illa de la Grande Jatte.

La llista de les obres més cares continua amb Muntanya Sainte-Victoire, de Paul Cézanne, que va arribar als 138 milions. Hort amb xiprer, de Vincent van Gogh, als 117 milions d'euros; Maternitat II, de Paul Gauguin, als 105 milions, i Bosc de bedolls, de Gustav Klimt, als 104 milions d'euros, el doble del que li va costar a Allen quan el va comprar el 2006. Es tractava d'una obra restituïda després de ser espoliada durant el nazisme. Els preus de Seurat, Cézanne i Klimt representen el rècord d'aquests artistes a les subhastes. Les estimacions inicials de les obres importants no es van fer públiques, però segons The artnewspaper estaven situades entre els 90 milions d'euros, en el cas de Gauguin, i els 120 milions pel que fa a la pintura de Cézanne. Seguint la voluntat de Paul G. Allen, que va morir el 2018, tots els beneficis es destinaran a obres benèfiques.

'Muntanya Sainte-Victoire', de Paul Cézanne.
'Hort amb xiprer', de Vincent Van Gogh

Segons el comunicat que ha fet públic la casa de subhastes, un 50% dels col·leccionistes que van participar en la subhasta són dels Estats Units i Llatinoamèrica, un 12% de l'Àsia i el Pacífic i un 38% d'Europa, l'Orient Mitjà i l'Àfrica. Aquesta venda es pot considerar de museu, i no seria estrany que algunes de les obres les hagin comprat magnats del petroli i que es puguin veure en museus de països del Golf, àvids de grans obres d'art occidental. Es van vendre tots els 60 lots que sortien a la venda i el resultat representa un 122% de les estimacions.

Els resultats desbanquen el rècord de 875,3 milions d'euros que la col·lecció del magnat immobiliari Harry Macklowe i la seva esposa Linda va fer a Sotheby's de Nova York, en una venda que formava part del seu acord de divorci. Concretament, la subhasta de la col·lecció de Paul G. Allen va fer el rècord mundial quan l'escultura d'Alberto Giacometti Dona de Venècia va ser adjudicada per 24,6 milions d'euros.

'Bosc de bedolls', de Gustav Klimt

També van destacar les vendes d'un retrat de família de Lucian Freud per 86 milions, una de les famoses escenes d'un pont de Claude Monet per 64 milions, un quadre abstracte i colorit de Jasper Johns per 55 milions i una escena dels canals de Venècia d'Édouard Manet per gairebé 52 milions. I la llista de les obres més cares la tanca la Mare de Déu del Magnificat, de Sandro Botticelli, que va ser adjudicada per 47 milions d'euros. Totes les obres comptaven amb una garantia, és a dir, la mateixa casa de subhastes o altres parts es comprometien a comprar-les pels preus de sortida en cas que no trobessin compradors.

'Maternitat II', de Paul Gauguin

Com informa l'agència Efe, a la subhasta hi van assistir els principals marxants de Nova York i fins i tot el magnat i propietari de la casa de subhastes Francois-Henri Pinault. Segons recull el New York Times, la venda va acabar amb un esclat d'aplaudiments després que anunciessin la recaptació rècord de 1.506 milions d'euros. També es van produir resultats sucosos en el camp de la fotografia: l'única fotografia de la subhasta, The Flatiron, d'Edward Steichen, es va convertir en la segona fotografia més cara de la història després de ser adjudicada per 11,62 milions d'euros. En la segona subhasta que se celebrarà aquest dijous en seran 95, les obres a la venda, amb estimacions d'entre 3.000 euros i 3 milions d'euros.

stats